tiistai 3. huhtikuuta 2012

Mikael Fogelholmin haastattelu

Mikael Fogelholmia on varmaan turvallista lähteä haastattelemaan. Toimittaja tietää tasan tarkkaan, mitä sieltä suunnalta on odotettavissa. Nimittäin täysjyvää. Ja hetken päästä lisää täysjyvää. Sitten saattaa tulla jotain lihansyönnistä, jonka jälkeen palataan taas täysjyvään. Täysjyvän ohella haukutaan karppaajat ja kerrotaan voin vaaroista. 

Seuraava haastattelu on kuvitteellinen. Kaikki yhtymäkohdat todellisiin henkilöihin ovat täysin keksittyjä. Tai sitten eivät. Haastattelu sisältää sarkasmia, kärjistämistä, parodiaa ja vittuilua. Tarkoituksenani ei ole loukata Fogelholmia, älköön kukaan muukaan siis loukkaantuko! Tekstin tarkoitus on olla edes vähän hauska ja ajatuksia herättävä.

Täysjyvää

Toimittaja: Hyvää päivää, herra professori.
Fogelholm: Päivää päivää.
T: Lukijamme haluaisivat tietää..
T: Mutta en ehtinyt vielä kysyä..
T: Entä, jos vatsa ei kestä?
T: Selvä, kiitoksia. 

Karppaus

Toimittaja: Viime aikoina karppaus..
Fogelholm: Paha, todella paha.
T: Sehän tarkoittaa siis, että vähennetään huonoja hiilihydraatteja ja syödään enemmän kasviksia sekä kiinnitetään huomiota rasvojen laatuun. Eikö se ole hyvä juttu?
F: Karppaus on hiilihydraatiton kultti ja tosi huono juttu.
T: Miksi karppaus on huono juttu?
F: Se on huono juttu, ne syövät voitakin.
T: Eikö voita saisi syödä?
F: Tietenkin saisi, itsekin syön. Voita voi syödä leivän päällä, ei leivän tilalla!
T: Kuka korvaa leivän voilla?
F: Karppaajat.
T: Miksi olette huolissanne karppauksesta?
F: Karppaajat syövät pelkkää pekonia ja juovat kermansa voisulalla.
T: Miksi olette tätä mieltä?
F: Koska niin se on, minä tiedän. Karppaus on vaarallista. Tai ainakin se voi olla vaarallista..
T: Onko teillä osoittaa tutkimuksia väitteenne tueksi.
F: On niitä olemassa, mutta en niitä nyt esittele. Karppaus on (tai voi olla) vaarallista. Ne eivät syö hiilihydraatteja lainkaan. Eivätkä varsinkaan täysjyväleipää. Lisäksi karppaajat pilaavat juhlapöydän tunnelman, koska eivät syö pullaa.
T: Mutta eikö ole erittäin terveellistä olla syömättä pullaa?
F: Karppaajat pilaavat tunnelman. Lisäksi karppaajat lähettelevät ovat aggressiivisia hiilihydraattien puutteen takia. He lähettävät minulle vihapostia. He eivät osaa keskustella. Heidän viestinnälleen on tyypillistä henkilökohtaisuuksiin menevä panettelu.
T: Oletteko saanut paljonkin vihapostia?
F: Urani aikana yhden käden sormilla laskettavissa.
T: Ja sen perusteella tuomitsette karppaajat aggressiivisiksi tunnelmanpilaajiksi?
F: No, näin minä olen asian kokenut.
T: Mistä tiedätte, että karppaus on vaarallista?
F: Siitä ei ole olemassa pitkän aikajänteen tutkimustietoa.
T: Aivan, tätä olette toistuvasti sanonut. Entä onko virallisterveellisestä ruokavaliosta olemassa moisia?
F: Ei, mutta karppaus on vaarallista.

Ekologisuus

Toimittaja: Olette usein puhunut ruuan hiilijalanjäljestä.
Fogelholm: Kyllä, sitä pitäisi pienentää.
T: Millä sitä voi pienentää?
F: Syömällä vähemmän lihaa ja enemmän kasviksia.
T: Minun tietojeni mukaan iso osa karppaajista ei syö lihaa yhtään enempää kuin muutkaan. He ovat vain vaihtaneet viljatuotteet kasviksiin, joilla on pienempi hiilijalanjälki. Mitä sanotte tästä?
F: Karppaus kasvattaa hiilijalanjälkeä. Ja liha lihottaa
T: Oletteko lihansyöntiä vastaan?
F: En toki. Olen sitä mieltä, että ihmisten pitäisi syödä lihaa harvemmin, mutta syödä parempaa lihaa, kuten sisäfilettä.
T:  Eikö ole huomattavasti epäekologisempaa syödä eläimestä vain sisäfile? Ja kallista?
F: Sisäfile on vähärasvaista ja sen takia terveellistä ja hyvää. Jokaisen pitäisi pyrkiä pienentämään hiilijalanjälkeään.

Lopuksi

Toimittaja: Mitä itse suosittelisitte huonosti syöville suomalaisille.
Fogelholm: Täysjyvää.
T: Entä täysjyvän lisäksi?
F: Suosittelisin vähentämään huonoja hiilihydraatteja ja syömään enemmän kasviksia sekä kiinnittämään huomiota rasvojen laatuun.
T: Mutta eikös tuo ole täysin sama asia, mitä karppauksella ymmärretään?
F: Tuo ehdottamani on erittäin terveellistä, kun taas karppaus on todella paha juttu terveyden ja ympäristön kannalta.
T: Suosittelette vähentämään nopeita hiilihydraatteja, mutta täysjyvää ja ruisleipää kehotatte syömään paljonkin.
F: Täysjyvä on hidasta hiilihydraattia.
T: Eikä ole, vaan nopeaa.
F: Öö, no jos täysjyvävilja on sitten keskinopeaa hiilihydraattia..
T: Kiitos, Mikael Fogelholm. Haluatteko vielä sanoa jotain lukijoillemme?
F: Täysjyvää.

Yllä oleva haastattelu, joka on siis parodiaa, on toki itse keksitty, mutta tämä on se kuva, joka itselleni hänen julkisuudessa esiintymisistään on jäänyt. Toki olen kärjistänyt, mutta aivan samankaltaisia Fogelholmin lausuntoja löytyy kyllä eri medioissa julkaistuista jutuista. Itsepintaisesti intettynä. Yritin löytää kommentteihin mahdollisimman paljon lähteitä, jotta parodiassa pysyisi totuuden siemen.

Olen lukenut aika monta Fogelholmista tehtyä haastattelua ja näin jälkikäteen mietittynä hän toistaa niissä hämmästyttävän paljon samoja asioita. Ja sanomisissaan löytyy hämmästyttävän paljon ristiriitaisuuksia. Noilla argumenteilla en taaskaan ihmettele yhtään, miksi herra herättää ristiriitaisia tunteita. En halua olla osana minkäänlaista ajojahtia tai vihaposteja, mutta edelleenkään en pidä suurena yllätyksenä, miksi sellaista tapahtuu. No, jospa seuraava teksti käsittelisi jotain muuta kuin Fogelholmia.

15 kommenttia:

 1. Taas hyva kirjoitus!

  Itse uskon vankasti siihen, etta ainoa tapa elaa ekologisesti on huomioida muutkin elainlajit kuin ihminen ja sen voi tehda oikeasti vain ja ainoastaan valttamatta lihan, kalan, maidon ja munien kayttoa ruoassa kokonaan. Siina mielessa karppaaminen - ja ylipaataan mikaan lihan syominen - ei ole ekologisesti perusteltavissa. Se ei ole myoskaan perusteltavissa hiilijalanjaljen nakokulmasta, mutta se nyt sitten sikseen.

  En itse tapaus Fogelholmia sen kummemmin tunne, mutta muistan lukeneeni tuon joulupoytakommentin ja kummastelleeni, etta jos joku sanoisi minulle kasvissyojana samanlaisen kommentin, vetaisin ehka leipalavella naamaan.

  Kuitenkin, se mita halusin sanoa oli, etta nain itse kun olen bloggaillut erilaisia vegetaristiresepteja blogiini kymmenia, on niista todella useaan tullut kommenttia, joka on tyylilajissa: "Jos haluaisit vahan laihtua, voisit tehda tastakin karpin vaihtamalla X:n Y:hyn ja A:n B:hen". Siis neuvoja, joita en todellakaan kaipaillut. Moralisointia terveydestani, jota en todellakaan kaivannut. Karppaus on joillekin jonkinlainen uskonto, jota pitaa tuputtaa kaikille koko ajan ja josta pitaa postata Facebookiin kymmenen statuspaivitysta tai uutislinkkia paivassa, etta kaikki nyt varmasti nakevat kuinka terveellisesta porukasta on kyse. Karppausfoorumilla, jota luin kun aihe kiinnosti, oli jopa oma ketjunsa "ostoskarrykyttaamiselle" - eli sille, etta ruoditaan sita kuinka joku osti karkkia ja jauhoja ja hyi kamala, etta sellainen laski viittii.

  Siis sorrutaan juuri siihen, mista itse muita syytetaan. En ota kantaa siihen, onko karppaaminen terveellista vai ei, koska en tieda, mutta ainakaan se ei ole ainoa terveellinen elamantapa. Siihen suhtaudutaan paljon fanaattisemmin kuin mihinkaan muuhun dieettiin, mihin olen tormannyt - ehka jopa fanaattisemmin kuin eettisiin ruokavalioihin.

  Having said that - toki jokainen karppaaja ei ole aina toisten naamalla kertomassa mielipiteitaan heidan elemantavastaan, tuskin edes valtaosa, mutta ne jotka lahettelevat ihmisille tappouhkauksia siksi, etta niiden kanssa ollaan eri mielta, ovat _valitettavasti_ se aanekkain jengi.

  Etta sellaisia ajatuksia kirjoituksesi heratti, toki hieman sivuraiteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näinhän se on, joka asiassa se äänekkäin vähemmistö näkyy. Ja niin kuin kasvissyöjiä, muurareita, toimitusjohtajia ja karppaajia on sekä järkeviä että idiootteja.

   Toisaalta ymmärrän kovankin kritiikin ja ylilyönnit esimerkiksi karppauksella laihtuneiden tai lääkityksestään päässeiden kakkostyypin diabeetikkojen kohdalla. Samoin karppauksen hehkutus samaisten tyyppien kohdalla on ymmärrettävää.

   Hymynsä takaa Fogelholm mustamaalaa jatkuvasti karppausta ja haukkuu karppaajia, vaikka tietää, että hänelle vihapostia lähettäneet ovat pisara valtameressä. Jossain haastattelussa kertoi saaneensa alle 5 vihaista sähköpostia. Ja sen perusteella väittää karppaajia vihaisiksi ym. En yhtään ihmettele, että niistä kommenteista porukka tulee vihaiseksi. Täytyy myöntää, että itelläkin on väliin verenpaine noussut herran kommenttien takia (tai sitten tyydyttyneen rasvan takia).

   Oikeassa oot tuosta moralisoinnista, sitäkin jotkut tekee. Mutta kaikkia pitäis ajatella ihmisinä, ei jonkun tietyn ruokavalion noudattajina. Moralisointi ja syyttely on helppoa ja jossain määrin jopa toimivaakin, koska silloin saadaan vika pois omasta itsestä.

   Poista
 2. Kiitos kaunis, juuri tällä tavalla minunkin mielestäni herra F asiansa toimittaa ulos kaikelle kansalle, ei päätä eikä häntää, vai voita me muka syödään leivän sijasta, väärä luulo, kai sitä pitää herra F:lle lähettää vaikka juustoleipästen respti niin näkee että "Leivän" päälle se voi meilläkin menee :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kuullu juttuja sellasistakin karppaajista, jotka käyttää voita ruuanlaittoon eikä pelkästään paljaaltaan sitä syö

   Poista
 3. Väittäsin että riista tai lähellä tuotettu liha on ekologisempaa kuin GM-soija tai riisi ulkomailta tuotuna,hedelmistä puhumattakaan.Tämä on vaikea asia vegetaristi uskovaiselle.Ja mitä tähän fanaattisuuteen tulee niin kyllähän nuo vähärasvaisuuden kannattajat ovat pahimmasta päästä.Ei tarvitse kuin kertoa kuinka on päässyt liikakiloista ja ehkäpä kaikista lääkkeistä karppaamisella,niin johan kohta alkaa saarna kolesterolista,täysjyvästä,perunasta ja ruisleivästä.Valistetaan kuinka tärkeää on monipuolinen ravinto sen kummemmin perustelematta,onhan se tietysti vaikea perustella jos ei asioista itse ole selvää otettu ja toistetaan papukaijan tavoin sitä mitä ollaan mediassa toitotettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mikä tahansa terveellistä ja noudattaa mitä tahansa ruokavaliota tai on noudattamatta, niin soisi tosiaan, että ihmiset olis enempi tietoisia, niin syömisistään kuin yleensäkin

   Poista
 4. Hehe! Tää oli paras: "Lisäksi karppaajat pilaavat juhlapöydän tunnelman, koska eivät syö pullaa." :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja mikä parasta, nää lausunnot ei oo ees kokonaan omasta päästä, vaan vähän kärjistettyjä sanomisia herralta itseltään

   Poista
 5. Parit isommat juhlat mekin on jo karppausaikana järjestetty... häät ja 40v päivät, eikä vierailta saatu kuin pelkästään positiivista palautetta niin tarjoilun kuin tunnelmankin osalta - ja enemmistö EI ollut karppaajia. Pitäisikö seuraaviin kekkereihin kutsua Fogeli mukaan katsomaan ja kummastelemaan (tuskinpa vaivautuisi paikalle). Kyseessä kuitenkin lienee grillijuhlat tms. lihapitoinen tapahtuma ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karppaajiahan ei Suomessa oo ku varmaan viis (jotka tyhjentää voit ja kananmunat kaupoista), niin luulen, että F tarkoitti sitä, että karppaaja muitten vieraina pilaa tunnelman. Eli jos oot tavallisen järkevän ihmisen luona juhlissa etkä syö pullaa, niin se pilaa muiden tunnelman.

   Mä haluun kans kutsun grillijuhliin!

   Poista
  2. Kunhan ajankohta on selvä, kutsu tulee ;)

   Poista
 6. Meilläkin on hyvin kelvannut vieraille karppituotteet, varsinkin kun ei oo kerrottu, että ovat karppia. Toistaiseksi on myös kutsuttu ei-karppien juhliinkin, eivätkä ole ainakaan kasvokkain moittineet tunnelman pilaamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kaikki Fogelholmin kertomukset ois järkeviä, niin ei kukaan karppais. Toisaalta jos kansa ei uskois propagandaa, ei Fogelholminkaan tarvis sitä julistaa

   Poista
 7. Olipa haastattelu!
  Miten olisi puskan kuvitteellinen haastattelu näin Finnriski-tulosten jälkeen??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totuus on tarua ihmeellisempää, eli ois varmaan aika vaikea tehdä satiiria siitä, kun on melkosta farssia jo ihan oikeasti :)

   Poista