torstai 6. syyskuuta 2012

Kermaa Lidlistä

Lidl on mukava piristysruiske Suomen ruokakauppatarjonnassa S-ryhmän ja Keskon duopolissa. Kaupoista juuri Lidl on oma suosikkini. Se on aina kauppareissun ensimmäinen kohde ja vasta sen jälkeen suunnataan muihin marketteihin, jos jotain sellaista tarvii ostaa, mitä saksanputiikista ei saa. Lidlistä saa muitakin tuotemerkkejä kuin Euroshopperia, Xtraa tai Pirkkaa. S:n ja K:n tarjonnasta päätellen ei juuri uskoisi, että muita on olemassakaan.

Vaikka menisi vieraaseen Lidliin, homma toimii samalla lailla. Ensin suunnistetaan leipähyllyjen välistä vihannesten luokse. Lähes poikkeuksetta kasvikset ovat halvempia kuin muualla. Valikoima on jättimarketteja pienempi, mutta kyllä tuolta pirtelö- ja salaattiainekset saa hienosti raavittua. Vihannesalueen jälkeen kaupan perällä ovat juustot, joita on ihan mukavan iso valikoima, harmittavan usea vain lisäaineilla kyllästetty. En osta värjättyä juustoa!

Juustojen jälkeen tieni käy maitotuotehyllylle, josta koriini tarttuu turkkilaista jugurttia ja kermaa. Kerma on selvästi halvempaa kuin muissa kaupoissa. Ja kyllä, se on suomalaista. Mutta hetkonen? Elokuun alussa Lidlissä asioidessani huomasin kermapurkin ulkonäön muuttuneen. Oranssiin tetraan oli ilmestynyt vihreä palkki, jossa luki LAKTOOSITON. Ainesosaluettelo sisälsi ennen pelkän kerman, mutta nyt myös karrageenia.

Karrageeni on merilevistä saatava luonnontuote, jota käytetään hyytelöimisaineena. Niin, samaa mietin, mihin sitä kermassa tarvitaan? Kermahan on nestettä. Arlan mukaan heidän luomukermassaan karrageenia käytetään homogenoinnin korvikkeena estämään kerman erottumista. Mitä väliä sillä on? Purkkia voi ravistaa, jolloin kas kummaa - nesteet taas sekoittuvat. Lidlin kerma kuitenkin on homogenoitua. Homogenoinnissahan maitotuotteiden osaset pilkotaan niin pieniksi, että ne läpäisevät suolen ongelmitta, mikä myös aiheuttaa ongelmia.

Pilkotun karrageenin on todettu aiheuttavan tulehdusta, syöpää ja suolistovaivoja. Muistan jostain lukeneeni, että laktoosia sietäville ei suositella laktoosittomia tuotteita. En muista lähdettä, enkä tiedä mihin perustuu. Yleensä kerma säilyy viikon verran. Nyt Lidlin uusi LAKTOOSITON kerma säilyy kolme viikkoa. Totta kai kaupalle hyvä homma.

Itse en aio kyseistä kermaa ostaa. Laktoosia sietävänä en osta laktoosittomia tuotteita, enkä varsinkaan lisäaineellisia. Pitäkää nipottajana ja friikkinä, ei se haittaa, se on oma valintani. Todennäköisesti joku muukin puhtaan ruuan nimeen vannova on siirtänyt kermaostokset muualle. Vihannesten, muutaman juuston, jugurtin ja kerman takia olen siis itse Lidlissä asioinut ja jos tästä neljän asian listasta poistetaan yksi meidän perheen peruselintarvike, joka joka tapauksessa pitää jostain ostaa ja jota ei nyt Lidlistä saa, kynnys jättää Lidl väliin kauppareissun kohteista alenee. Omat Lidlissä asioimiseni ovat selvästi vähentyneet viimeisen kuukauden aikana.

Laitoin Lidlille palautetta asiasta ja kyselin, josko kerman voisi saada takaisin hyllyyn. Laktoositon kerma kuulemma palvelee suurempaa ryhmää ihmisistä ja hyllytilan puutteen takia vanhaa tuotetta ei enää saa. Ja jokainen palaute luetaan jne. Pari vuotta sitten Lidlin Eridanous-jugurtti poistettiin myymälöistä, mutta palautteen myötä se saatiin sinne takaisin. Toivottavasti tässä käy samoin.

Yhdessä on mahdollisuus vaikuttaa. Sen osoittaa esimerkiksi tämä nimenvaihtojuttu. Pieni asia, mutta oikea askel oikeaan suuntaan. Jos haluat luonnollisemman lisäaineettoman kerman takaisin Lidlin valikoimaan, lähetä Lidlille palautetta. Ja mielellään asiallista, koska se todennäköisesti toimii vittuilua paremmin. Itselleni kerma on tärkeä osa ruuanlaittoa ja toivon, että tarpeeksi moni on samaa mieltä jotta saadaan parempi kerma takaisin. Tai jopa homogenoimaton.