Vain muutos on pysyvää, sanoo sananlasku. Tottahan se on, elämä on yhtä muutosta. Jatkuvasti pitäisi sopeutua johonkin uuteen. Toiset sopeutuvat, toiset eivät. Kitinää kuulee jatkuvasti, on siihen aihetta tai ei. Toisinaan muutosta halutaan vain muutoksen vuoksi, toisinaan taustalla on jokin syy.
Muutosvastarinta on hyvin yleistä ja tavallista. Se liittynee tuntemattoman pelkoon. Vaikka asiat olisivat huonosti nyt, voivat ne olla huonommin muutoksen jälkeen. Ei siis kannata vaivautua tekemään mitään eri lailla. Ja kärsiminenhän kannattaa, se vahvistaa ja opettaa. Niin varmaan. Mieluumminhan sitä sitten on oppimatta.
Kuinkahan moni haluaa muutosta elämäänsä? Kuinkahan moni kuitenkaan tekee asian eteen mitään? Monesti on helpompaa jatkaa samalla lailla kuin tähänkin asti. Jos kuitenkin ihminen tekee muutoksen ja pääsee tavoitteeseensa, monestiko hän on tyytyväinen siihen? En tarkoita, että pitäisi jäädä paikalleen makaamaan, mutta kokemukseni mukaan hyvin moni on tyytymätön asioihinsa ja vaikka kaikki ne asiat saisi paremmalle tolalle, tyytymättömyys ei katoa mihinkään.
Mietin tuossa, että onko ruokavalion suhteellisen radikaali muuttaminen osa jotain laajempaa tyytymättömyyttä elämään. Ainakin niiden mielestä varmasti, jotka kategorisesti vastustavat toisten ruokavaliota. Ihan sama, mikä se ruokavalio on, väärin syöt kuitenkin, kun et syö niinkuin minä välittämättä yhtään, mitä suuhusi laitat. Jos ja kun minä syön vähähiilihydraattisesti, onko elämässäni jotain pielessä, kun on noin suuri muutos pitänyt tehdä?
Omalta kohdaltani ainakin vain kokeilin alkuun ja jatkaminen oli helppoa, kun mahavaivat hävisivät ja elämän laatu parani. Tätä muutosta en ole katunut hetkeäkään, eikä vanhaan palaaminen ole vaihtoehto. Aluksi mietitytti, onko hommassa mitään järkeä. Vakaasti tiesin ennen omia kokemuksiani, että idiootin hommaahan tuo on. Niin sitä voi pieni ihminen olla tyhmä ja väärässä. Mutta myönsin virheeni. Ja tyhmyyteni.
Jos tuntuu, että haluat muutosta johonkin, voi olla, että asia on pielessä ja toimenpiteitä oikeasti tarvitaan. Toinen vaihtoehto on, että päässäsi oleva ääni tai ego ei ole ikinä tyytyväinen elämääsi, vaan haluaa aina enemmän ja asioiden olevan toisin. Jos haluat elämääsi muutosta, onko oikea ratkaisu ulkoinen vai sisäinen muutos? Pitääkö asioiden muuttua vai olisiko sinun itsesi syytä muuttua?
Tässä kun mietin elämääni taaksepäin, tuntuu etten ole kolmeenkymmeneen vuoteen ollut täysin tyytyväinen. Aina pitäisi saada vähän enemmän tai olla jotain erilaista tai tehdä jotenkin paremmin. Mitä järkeä? No eihän siinä järjen kanssa tekemistä olekaan, vaan enemmän tunteiden. Viimeisen parin vuoden aikana olen tehnyt tietoisia muutoksia elämääni. Isojakin. Lopetin työt ja jatkoin kesken jääneitä opintoja, muutin toiselle paikkakunnalle, aloitin joogaharrastuksen, olen opetellut meditointia sekä lukenut paljon kirjoja mielen, ajatusten ja tunteiden toiminnasta.
Kaikkien näiden kautta olen tietoisesti pyrkinyt muuttamaan vanhoja ajattelumallejani ja ilokseni huomannut niiden toimivan. Tietenkin kolmenkymmenen vuoden aikana opitut ajattelumallit istuvat aika tiukassa, mutta pikkuhiljaa pystyn niitä ohjelmoimaan uudestaan ja muuttamaan tunnereaktioitani ja ajatteluani. Henkistä lässytystä. Nimenomaan. Ja sellaista, mille olisin vielä viisi vuotta sitten nauranut ja todennut, ettei iso mies tuollaista tarvi. Nyt hämärässä huoneessa seinän tuijottaminen hiljaa paikallaan istuen ajattelematta mitään on huippuhommaa!
Niin sitä ihminen muuttuu matkan varrella, kun viisautta kertyy. Harmi, etten asioita tajunnut jo paljon aikaisemmin. Mutta matka on nyt alkanut. Toivottavasti jossain vaiheessa opin todella tuntemaan itseni ja tietämään mitä oikeasti elämältä haluan.
Siinä asiassa sinä, hyvä lukijani voit auttaa! Haluan osallistua Muutoksen Mestarit -seminaariin ja haluan tehdä sen vähän eri tavalla kuin yleensä. Ryhmän Facebook-sivuilla kolme eniten tykkäyksiä kerännyttä kilpailuvastausta voittaa liput kyseiseen seminaariin ja minä haluan olla yksi kolmesta, mieluiten ykkönen. Äänestysaikaa on sunnuntaihin.
Jos siis tykkäät teksteistäni, klikkaa itsesi Facebookin ihmeelliseen maailmaan ja tykkää kilpailuvastauksestani ja mielellään jaa se myös omalla seinälläsi. Jos et pidä teksteistäni, tee sama asia ja toivo, että seminaari tekisi minusta paremman ihmisen ja kirjoittajan. Kiitos tykkääjille!
Kiitos kaikille vastauksesta tykänneille! Markkinointi kannatti ja tuloksena toinen sija kisassa ja kaksi seminaarilippua.
VastaaPoista