torstai 22. maaliskuuta 2012

Fogelholm vaihteeksi valheen maailmassa

Voi Fogelholm sinua aikuista ja korkeasti koulutettua miestä. Miten voikaan ihminen antaa typeriä lausuntoja ja samalla itsestään varsin säälittävän kuvan. Hetkeäkään en usko, että Fogelholm olisi tyhmä, sillä hänen harrastamaansa manipulointia ei ummikko osaisi tehdä. Eikä välttämättä asioihin perehtymätön erottaa totuudesta.

Fogelholmin uusimman MTV3:n nettisivuilla ilmestyneen haastattelun perusteella karppaajilta lienevät taas kaikki elämän perusedellytykset hukassa. Ihme, ettei hän näin pääsiäisen lähestyessä kerro, että kyllä karppaajakin voi syödä niitä pääsiäismunia ja mämmiä. Ja vaikka juoda kuravettä päälle. Ehkä kertookin vielä ennen pääsiäistä.

Matti Uusitupa tunnetaan karppivastaisuudestaan ja humpuuki-sanan käytöstä. En tiedä, onko Fogelholm puhunut humpuukista, vai onko se viisaan toimittajan keksimä termi mahdollisimman paljon klikkauksia tuottavaan otsikkoon. Fogelholmin mukaan karppausleivät ovat epäluonnollisia, otsikon mukaan ne ovat humpuukia. Karppausleivät olisivat siis petkutusta. Teuvo Oinosen mielestä homot ovat epäluonnollisia. Ovatko homot humpuukia, eli tässä tapauksessa satuolentoja? Epäluonnollisuus ei yksinään tee mistään humpuukia.

Karppileivissä on tavallisia leipiä vähemmän hiilareita. No, aika selkeää, senhän takia ne ovat karppileipiä. Tosin jos viljasta (yleensä gluteenista) saa oireita, karppileivät eivät niitä ratkaise, koska niidenkin (ainakin joidenkin) valmistusaineissa gluteenia käytetään. Se, että Fogelholmin mukaan karppausleivät eivät ole luonnollinen vaihtoehto täysjyväleivän korvikkeeksi, on luonnollista. Hänen haastatteluistaan on käynyt ilmi, että mikään, ei mikään koko maailmassa voi korvata täysjyväleipää. Professorille tiedoksi, keliaakikotkin pärjäävät ilman "kuitupitoista täysjyväleipää".

Sanokaapa ihmiset, minkä takia viljatuotteista tehty leipä olisi ainoa oikea leipä? Vertailun vuoksi, vaikka Suomessa lehmänmaidosta tehty salaattijuustokaan ei ole aitoa Fetaa, voi se silti olla hyvää ja luonnollista. Kannattaako uusia ruokalajeja tai reseptejä enää kehitelläkään, jos maailma on niin valmis, että uudet ruuat ovat epäluonnollisia? Henkilökohtaisesti en vatsasyistä tavallisia enkä karppileipiä käytä, mutta ei minulla ole mitään sitä vastaan, että muut käyttävät.

Kaikkein idioottimaisin kommentti Fogelholmilta kyseisessä haastattelussa on väite, että karppaajat korvaavat kuitupitoisen leivän voilla. Siis anteeksi häh? Voisinko toistaa? Siis korvaavat leivän voilla. Nyt on myönnettävä, että ruoka-asioiden tiimoilta tämä menee kirkkaasti tyhmimmäksi aivopieruksi tänä vuonna. Viimevuotisen kisan voitti ylivoimaisesti Ursula Schwab. Jos ja kun Fogelholm ei ole tyhmä, minkä helvetin takia hän antaa noin tyhmiä lausuntoja? Ymmärrän, että hän tykkää leivästä ja hehkuttaa sitä, niin minäkin hehkutan joogaa hyvänä harrastuksena. Mutta minkä takia hän valehtelee noin räikeästi?

Leipätiedotuksen toiminnanjohtajan Ulla Rauramon mukaan naisten pitäisi syödä kuusi palaa ja miesten yhdeksän palaa leipää päivässä. Typerää, mutta ei puututa siihen. Rauramo muuten sanoo ko. jutussa: "Mikäli ruisleipä keksittäisiin nyt, se olisi terveysvaikutteinen tuote numero yksi koko maailmassa". Itselleni herää pari kysymystä. Koska ruisleipä on jo keksitty, miksi se ei ole terveysvaikutteinen tuote numero yksi koko maailmassa? Miksi sitä ei Suomen lisäksi muualla juuri edes noteerata?

Suomen suosituin leipä painaa 27,5 grammaa viipaleelta. Yhdeksän viipaletta tätä leipää painaa siis 247,5 grammaa. Tämän verran siis "terveellisesti" syövä mies ruokavaliotaan karppisuuntaan muokatessaan vaihtaisi päivässä leivästä voihin. Naisen vaihtama määrä on 165 grammaa. Todellisen tilaston mukaan suomalaiset syövät leipää keskimäärin 51 kiloa vuodessa, eli 140 grammaa joka päivä. Fogelholm on siis sitä mieltä, että karppaajat syövät pelkän leivän poisjättäessään kaksi pakettia voita viikossa. Luonnollisesti monet karppaajat käyttävät voita myös muuhun ruuanlaittoon kuin paljaaltaan leivän korvikkeena, joten ne määrät tulevat tuohon vielä päälle.

Vaikka Fogelholm ei sitä suoraan sanokaan, hänen lausunnostaan rivien välistä paistaa, että on paha asia, että karppaajat pääsevät muodostamaan yhteisöjä netin välityksellä ja että kymmenen vuotta sitten oli paremmin, koska silloin pahat karppaajat eivät olisi itse päässeet käsiksi tutkimustietoon ja vertaisiinsa vaan olisivat luottaneet ainoastaan lehtiin ja korkeasti koulutettuihin. Aika muuttuu, toisten mielestä valitettavasti, toisten mielestä onneksi.

Fogelholmin mukaan E-koodien nostaminen isoksi ongelmaksi on älytöntä. Olen samaa mieltä, joskaan en varmasti tarkoita asiassa samaa kuin hän. Natriumnitriittiä, aspartaamia ynnä monia muita selvästi haitallisia aineita lukuunottamatta E-koodeista ei kannata tehdä ongelmaa. Kissa pitäisi nostaa pöydälle niiden huonolaatuisten ja pitkän hyllyiän ja prosessoinnin vaatimien tuotteiden osalta, johon niitä joudutaan lisäämään. Mutta en jaksa nyt E-koodeista puhua.

Fogelholm ihmettelee karppauksen saamaa mediahuomiota. Voin paljastaa, mistä se johtuu. Nyt, käsi ylös ne, ketkä ovat jatkuvasti esillä mediassa puhumassa karppauksesta. Kappas, ei noussut kuin neljä kättä ja nuo kädet eivät näytä karppaajien käsiltä. No mutta, siellähän viittaavat vanhat tutut Matti, Mikael, Pekka ja Ursula. Kuinkas sattuikaan. Ketkähän tätä mediahuomiota ylläpitävät? Jos on jatkuvasti lehtien palstoilla kyseisestä aiheesta, olisi hyvä, jos olisi paljon sanottavaakin. Nyt se on yhtä ja samaa. Ei kannata enää ihmetellä mediahuomiota. Ja ihan suoraan sanottuna, en hirveästi ihmettele vihaista palautettakaan. Jos mediassa puhuu karppauksesta asiantuntijana, kannattaisi aiheesta tietää ja sen jälkeen niiden oikeiden tietojen perusteella puhua totta.

Fogelholm suosittelee karppauksen sijaan maalaisjärkeä. Fogelholm, tuo entinen Nutrilett-pussidieettimannekiini, suosittelee maalaisjärkeä niille, jotka syövät paljon vihanneksia ja vähän huonoja hiilihydraatteja. Maalaisjärjen käyttö on tosiaankin monelta unohtunut. Monelta poliitikolta, monelta karppaajalta ja monelta tutkijalta, muiden muassa. Fogelholm peräänkuuluttaa tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota. Olen sataprosenttisen samaa mieltä ja uskoisin, että suurin osa karppaajista on myös. 

Nykymaailmassa tieto liikkuu niin nopeasti ja säilyy tallessa niin kauan, että ristiin puhumisesta ja höpöhöpöjutuista jää useimmiten kiinni. Mitä hyödyttää jonkin ryhmän tarkoituksellinen mustamaalaus? Karppaajat itse tietävät nuo puheet perättömiksi, mutta asiaa tuntematon ei välttämättä osaa eroa tehdä. Mikael Fogelholm, sananvapaus ei tarkoita, sitä että noin korkeassa asemassa oleva henkilö voisi silmät kirkkaina väittää lehdissä ihan mitä sattuu. Toivoisin peiliin katsomista.

9 kommenttia:

 1. 10-vuotias poikani, joka painaa rapiat kolmisenkymmentä kiloa sai tässä talvella tuommoisen vihkosen kuin "pojat ja ruoka".
  Esitteen sivut 17 ja 19 ovat kyllä melko tuhtia (leipäpitoista) luettavaa. En oikein tiedä kuinka 10-vuotiaat pojat nuo ohjeet sisäistävät.
  "Ja runsaasti liikkuvat ja kiivaasti kasvavat pojat voivat vielä lisätä leivän, hedelmien, maitovalmisteiden ja lihan annoksia."

  Huh-huh. Nakkasin läpyskän paperinkeräykseen, niin ei mennyt ihan hukkaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se menee, joka paikassa rummutetaan, että yksi ruokavalio tuskin sopii kaikille ihmisille. Kuitenkin suositukset ja ohjeet kertovat ihan päinvastaista.

   Poista
 2. Mitä tähän voi enää lisätä... Jätkä puhuu asiaa!

  VastaaPoista
 3. Unohtui linkki tuohon "pojat ja ruoka" -lehtiseen.

  http://www.maitojaterveys.fi/www/fi/liitetiedostot/pojat_ja_ruoka.pdf

  VastaaPoista
 4. Anonyymi: Onpas kiinnostava tutkimus, harmi vaan, että Adobe kaatui juuri kun aloitin lukemaan. Täytynee rientää kirjastoon vielä tänään!

  Kiitos puhuttelevasta ja sanattomaksi jättävästä postauksesta! Kihisen kiukusta samojen aiheiden äärellä, mutta huojennun hetkeksi kun tiedän, etten ole ainoa kihisijä. On helpottavaa tietää, että meitä tuulimyllyjä vastaan taistelijoita on jo sankoin joukoin ja että me uskallamme avata suumme. Päivä päivältä huomaan yhä selvemmin, miten monet asiat nykyravitsemuksessa ja ravitsemussuosituksissa onkaan pielessä ja miten monen taulukon ja ohjeistuksen taustalla kuuluu vain elintarvike- ja lääketeollisuuden ääni. Huvittavinta -ja surullisinta- näissä lausunnoissa (kuten Fogelholm) on se, että ne eivät perustu yhteenkään vakuuttavaan tutkimukseen. Kun rinnalle nostetaan vastakkaisia näkemyksiä vakuuttavien tutkimustulosten kera, menevät miehet hiljaisiksi.

  Kiitos tästä! Uskon, että blogimaailman kautta on mahdollista pikku hiljaa alkaa vaikuttaa ihmisten asenteisiin ja levittää totuuksia epätotuuksien rinnalle. Arvostan rohkeaa kirjoitustapaasi ja jopa hienoisen hyökkäävää asennettasi! Ei näitä juttuja lampaina viedä eteenpäin ;) Mukavaa pääsiäisaikaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria kehuista ja kommenteista! Ja kuin myös hyvää pääsiäistä!

   Poista
 5. Maito ja terveys...

  Nykytiedon valossa kyseisen, valtiovallan suojeluksessa toimivan, lobbausryhmän nimi voisi yhtä loogisesti olla "Huumeet ja perheonni", "Tupakka ja juoksukunto" tai "Kossu ja hyvinvoiva haima".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt en ymmärtäny asiayhteyttä, mutta mielestäsi nykytiedon mukaan maito on siis vaarallista?

   Poista