keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Porttiteoria

Kaikkihan tietävät, että ihminen, joka kokeilee tupakkaa tai alkoholia, on kohta assan kulmalla silmät verestävinä kerjäämässä rahaa seuraavaan heroiinipiikkiin. Miedot aineet johtavat vahvempiin. No kaikkihan oikeasti tietävät myös, ettei se homma ihan suoraan näin mene. Ihmiskeho ja -mieli ovat mestareita valehtelemaan itselleen, että nyt tätä on saatava lisää. Kuka narkkari haluaa käyttää huumeita? Kuka vuosia tupakoinut haluaa jatkaa, kun se vaan on niin hyvää ja coolia?

Jos ei puhuta huumeidenkäytöstä, paha riippuvuuden aiheuttaja löytyy lähempääkin, yleensä jokaisesta keittiöstä. Tietenkin sokeri. Kenelle on joskus (usein, lähes joka kerta?) käynyt niin, että tekee mieli ottaa karkki, mutta kappas, kun menikin koko pussi. Kylläpä maistuisi pala suklaata, jahas, pitääkin mennä ostamaan uusi levy. Jos vaan ihan pikkusen maistan sun pullasta, hei mä haluun oman, tuo kolme samantien!

Kuten mistä tahansa ravintoon liittyvästä aiheesta, sokeristakin on tutkimustuloksia puolesta ja vastaan. Ehkä räikeimmin kotiinpäin vetää (ymmärrettävistä syistä) Dansukker sivuillaan. Dansukkerin mukaan sokeri on terveysvaikutteinen, koska sitä lisäämällä lapset saadaan syömään terveellisiä tuotteita. Eli ei muuta kuin dippaamaan parsakaalia sokerissa, voiko mikään olla terveellisempää. Ai niin, ehkä se parsakaali ilman sitä sokeria. Käsittämätöntä propagandaa Dansukkerilta. Aivan kuin tupakkatehtaat väittävät, ettei tupakka mitään pahaa aiheuta. Samoin panimoteollisuus väitti, ettei mainostaminen lisää kulutusta. Minkä takia liikeyritykset sitten mainostavat, jos ei siitä mitään hyötyä ole?

Keskustelin talvella Facebookissa siitä, miten ravintosuositusten päättäjät eivät yhtään kuuntele sitä, miten monen fyysinen ja henkinen olo on parantunut vähentämällä viljoja ja sokeria. Tuon kommentin jälkeen armas sukulaiseni rinnasti karppaajat narkkareihin. Eli narkkareidenkin keho vaatii lisää huumeita, niin karppaajillakin on hyvä olo ilman viljaa ja sokeria. Selkeä logiikka, eikö? No ehkä vähän vino. Tai nurinkurinen. Tai ihan perseestä. Entä jos narkkarille tuleekin vieroituksen jälkeen hyvä olo ilman huumeita? Valehteleeko keho silloinkin ja parasta olisi käydä ryöstämässä kiska ja ostaa piikki? Kyseisen logiikan mukaan kyllä.

Muinoin kun ostin karkkia, sitä meni helposti pussi yhdeltä istumalta, kun piti ottaa vain pari. Varsinkin nälkäisenä. Ja sitten oli ähky ja paha olo. En väitä, että karkin tai sokerin syönti porttiteorian mukaisesti johtaa koviin huumeisiin, mutta oman ja monen muun kokemuksen mukaan se johtaa koko ajan kasvaviin sokerimääriin, insuliinimääriin ja ylipainoon. Mutta kuten joka asiassa, poikkeuksia on. Ainakin Dansukkerin väki tekstinsä perusteella.

Ilman sokeria pärjää hienosti, jos haluaa. Ilman viljoja pärjää hienosti, jos haluaa. Meillä kotona yksi puolen kilon ruskea raakaruokosokeripussi kestää kahvinjuojien kyläilyineen varmasti yli vuoden. Joskus nälkäisenä tekee mieli karkkia, mutta koska niitäkään ei juuri kaapeista löydy, onneksi, pala tai pari tummaa suklaata vie himon pois.

Porttiteoria siis toimii sokerin osalla ainakin jollain lailla. Samalla lailla kuin huumeiden kanssa, myös makeanhimosta pääsee helposti eroon. Lakkaa käyttämästä himoa aiheuttavia ruoka-aineita. Se on helppoa, jos haluaa. Kaikki on helppoa, jos haluaa. Eri asia on, haluaako.

15 kommenttia:

 1. ...voi lapsi parka, tämä "porttiteoria" on siis jo niiin vanha juttu, että ei kannattaisi enää alkaa sitä markkinoimaan.

  -maga

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hä? En tajunnu tota -magan kommenttia. Onks tää joku markkinointiblogi vai mitä oikein tarkoittaa?

   Poista
  2. Anonyymi 2: En tajunnut minäkään.

   Maga: Jos luit tekstin, huomasit varmaan että jo ensimmäisessä kappaleessa kritisoin porttiteoriaa, joten sen markkinointia tuskin tarkoitat. Mitä siis markkinoin tässä tekstissä? Ainakin sitä, että vähemmälläkin sokerilla pärjää. Entä porttiteoriaan liittyen?

   Jos ei osaa esittää vastaväitteitä asiamuodossa, yleinen tapa on verhota se vähättelevään muotoon, kuten kommentissasi teet. "Lapsi parka" viittaa siihen, että sinä olet viisas, tiedät asiat ja tiedät ne niin hyvin, ettei sinun tarvitse niitä sen kummemmin perustella, vrt. THL.

   Olisin kuitenkin hyvilläni, jos vaivautuisit perustelemaan mielipiteesi. Niin minäkin yritän kirjoituksissani tehdä. Ja jos ilmenee uusia asianhaaroja tai näkökulmia, voin jopa muuttaa sitä.

   Poista
 2. Aivan samaa mietitty!

  Jännä kyllä miten ihmiset pitävät heti paranoidina, jos mainitsee hiilarien vieroitusoireista kun puhutaan pahoinvoinnista karppausta aloittaessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja ensimmäinen paranoian aihe on jo se, jos kertoo vähentäneensä hiilareita

   Poista
 3. Hmm..joka neljäs suomalainen sairastuu syöpään, kaikkiaan noin 11 000 kansalaista vuodessa. Tämä lukuhan on kasvanut sen jälkeen kun sokeria on ruvettu työntämään joka paikkaan erilaisissa muodoissa ja nimillä. Ja nitriitit päälle. Onko kellään tietoa paljon yhden syöpäpotilaan hoito maksaa. Kyllä lääketeollisuuden kannattaa sponsoroida kaverinsa ruokateollisuuden kokeita. Kaikessa on kyse aina RAHASTA. Ja kaikki tapahtuu ihmisen terveyden kustannuksella. Ollapa rahamies niin teettäisin omat puolueettomat kokeet lisäaineista, lääkkeistä ja hoidoista. Niitähän ei ole vielä saatu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuntuu, ettei millään muulla oo mitään merkitystä kuin rahalla.

   Poista
 4. Löysin linkin oikein asiallisen näköiseen blogiisi karppaajien sivuilta(jossa olen itse vietellyt aikaa 2007?:sta asti)ja aion jatkossakin tutustua blogisi sisältöön enemmän.
  Vaan silmiin pisti tästä joulukuun blogista heti tuo iänikuinen tupakan viha ja tupakoinnin vertailu narkkailuun.
  Kyllä.Minä poltan oikein mieluusti edelleen n.12 vuoden tupakoinnin jälkeen enkä vihaa tupakointiani.
  Sitä vihaan,että suomeen ei juuri enää tuoda laadukasta tupakkaa.Lähinnä sen terveysfasismin elättelemän mielikuvan vuoksi,että tupakoinnissa olisi kyse pelkästä nikotiinista.
  Mitäpäs sitä silloin laatua...
  Tupakoinnin cooliudesta en tiedä......Mutta nautinnollinen tapa se on.
  RaahenTiikeri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tupakka, huumeet, sokeri, kaikki koukuttaa. Ei kai kukaan polttaiskaan, jos ei kokis siitä hyötyä saavansa.

   Poista
 5. Hyvä kirjoitus sokerista. Oleko lukenut Yudkinin kirjan Pure, white and deadly. Itsellä juuri se tutkimuksen alla ja hyvää tietoa on tullut siitä selkeästi sokerin haitoista.

  T - Harri Lapinoja Ruokapyramidihuijaus-blogista

  P.S. Kiitos suosittelusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!

   Kiitos! En oo lukenu ko. kirjaa. Varmaan blogissanne sitte tiivistätte kirjan annin, ettei tarvikaan lukea ite :)

   Poista
 6. Kiitos Jussu hyvastä kirjoituksesta. olen kanssasi samaa mieltä siitä, että voimme heittää sokerit mäkeen,jos haluamme. Ajatellaanpa esim. leipää,jossa on yllättävän paljon sokeria jo yhdessä palassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut.

   Asian vierestä: Kummasti muuten tekee mieli syödä aina koko rasia, jos sattuu kylässä maistamaan vaikkapa yhden konvehdin.

   Poista
 7. mihin oot kadonnut? :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä täällä oon. Jotenkin ei oo ollu sellasta kirjoitusinspiraatiota viime aikoina. Välillä on tosin tehnyt taas mieli kirjoitella, joten voisin luvata aktivoitua

   Poista