sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Appelsiinit ovatkin myrkyllisiä

Appelsiinimehu ei olekaan niin terveellistä kuin on kuviteltu. Suomessa on julkaistu uusi tutkimus, joka kiistatta osoittaa appelsiinimehun olevan terveydelle erittäin haitallista. Tutkimukseen osallistuneet henkilöt joivat päivittäin appelsiinimehua, kun taas verrokkiryhmä ei. Koeryhmä sai vakavia oireita päänsärystä ja huimauksesta oksenteluun ja kouristuksiin asti. Verrokkiryhmällä vastaavia oireita ei ollut. Vielä ei tiedetä, mikä appelsiinimehussa oireita aiheuttaa.

Myös kommentit maailmalta tukevat osittain tuloksia. Koeryhmän oireet olivat vakavia ja aihe vaatii ehdottomasti lisää tutkimuksia. Lisää tutkimuksia on tehtävä, jotta selviää, onko kyseessä itse appelsiinin vaarallisuus vai mehun valmistusprosessissa syntyvä ominaisuus. Siihen asti tutkijat suosittelevat ihmisiä pidättäytymään appelsiinimehun juonnista. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL tyrmää tutkimustulokset.

Appelsiineja ja appelsiinimehua on tähän asti pidetty terveellisenä ja varsinkin hyvänä C-vitamiinin lähteenä. Nämä oranssit hedelmät ovat peräisin Kaakkois-Aasiasta, jossa niitä on viljelty jo tuhansia vuosia. Kaupan liitto pelkää nyt appelsiinien ja mehujen jäävän hyllyihin pilaantumaan. Liiton viestintäjohtaja Minna Rantala kehottaa ihmisiä kuitenkin välttämään paniikkia. Hänen mukaansa tuloksista johtopäätösten vetäminen on ennenaikaista eikä syytä ostoboikottiin ole.

Tässä uutineen pääpiirteissään. Ei mainintaa koejärjestelyistä, tutkimuksen kestosta, muista eroista verrokkiryhmien ravinnon välillä tai virhemahdollisuudesta. Ainoastaan huomiota herättävä otsikko ja johtopäätös, joka ei välttämättä ole oikeasti edes tutkimustulos. Valitettavasti tätä ovat tutkimustulosten julkaisut nykyään. Itse on otettava selvää, jos haluaa nähdä kohuotsikoiden taakse. 

Kokeessa ei tutkittu tätä aihetta, silti tulokset ilmoitettiin kuin olisi tutkittu. Sanomatta jätettiin myös, että "koelaboratoriona" toimi sukulaisen häät. Olin itse koehenkilö ja melkoisessa krapulassa aamulla, joten aamiaisella nautittu appelsiinimehu tuli takaisin hetken päästä. Puolisollani kankkusta ei ollut. Näin ollen muillakin olosuhteilla appelsiinimehun lisäksi saattoi olla vaikutusta. Itse en aio koetta uusia, oli nimittäin sen verran paha olo. Kaikkiaan tutkimuksessa tutkittavina oli kaksi henkilöä, tutkimuksen keston ollessa tuo yksi aamu.

Yllä uutisoitu ja otsikoitu valheellinen tutkimustulos ei juuri poikkea tämän päivän uutisoinneista. Tärkeitä faktoja ja lähteitä jätetään kertomatta ja lähdekritiikkiä ei ole olemassakaan. Valitettavasti myös tutkijoiden tai ehkä enemmänkin tutkimusten rahoittajien vetämät johtopäätökset tuloksista ovat usein aivan muuta mitä data osoittaisi. Toimittajien ja tutkijoiden etiikkaan ja ammattitaitoon sekä juttujen objektiivisuuteen ei voi luottaa. Toimittajille tärkeintä ovat isot otsikot ja varsinkin nettijutuissa klikkausten määrä. Tutkijoille tärkeintä on rahoittajan miellyttäminen. Viis totuudesta. 

Ihmettelin aikanaan historiantunnilla, miten eri sodissa tiedotusvälineiden kautta tullut propaganda upposi ihmisiin totuutena. Jos itse ei vaivaudu ajattelemaan ja kyseenalaistamaan, tuntuu se uppoavan nykyäänkin, varsinkin kun media näyttää pitävän ihmisiä aivan idiootteina. Ehkä me annamme siihen mahdollisuuden, on sota tai ei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti