perjantai 13. tammikuuta 2012

Mediauutuudet karppaajille

Yleisön pyynnöstä tällä kertaa tulee lyhyt ja aihepiiriltään kevyt teksti.

Vajaa pari viikkoa sitten näki päivänvalon FIT Karppaaja -lehti. Moni jännitti etukäteen lehden sisältöä. Varmasti yhtä moni totesi jälkeenpäin lehden olleen hyvä. Sivuja oli yli 80 ja tulihan ne kaikki luettua. Itselleni jutuissa ei sinänsä uutta ollut, koska olen tässä puolentoista vuoden aikana jo varsin hyvin perehtynyt aiheeseen. Tämä numero oli selkeästi suunnattu aloittelijoille ja siinä se toimi hyvin. Varsin kattavasta reseptiosiosta olen jo muutamaa testannut eivätkä ne ollenkaan hullumpia elämyksiä ole olleet.

Käsittääkseni lehti oli yhden numeron markkinakokeilu. Facebookista ja keskustelupalstoilta olen kuullut lähes pelkästään positiivista palautetta. Toivottavasti moni on ollut aviisiin tyytyväinen ja sitä julkaistaisiin lisää. Ainakin lehden mediakortti antaa näin ymmärtää. Kas kun ilmestyneessä lehdessä oli eri kansi. Kansi, jossa oli Helena Ahti-Hallberg. Hän on upea nainen ja ilmeisen hyvävointinen, varmasti tanssin ja myös ruuan ansiosta. Juuri sellainen, josta osa ihmisistä takuulla tykkää lukea. Minä en.

Ei minulla mitään häntä vastaan ole, mutta miksi lehdissä pitää aina haastatella julkkiksia? Tietenkin julkkisten naamat myyvät lehtiä, mutta tuntuu, että Ahti-Hallberg on ollut kymmenissä kansikuvissa viimeisen vuoden aikana. Toki se voi olla vain oma mielikuvani. Luulisi kuitenkin, että ihmisiä kiinnostaisivat enemmän tavallisten ihmisten tarinat. Toki lehdessä oli tällainenkin haastattelu, jossa Laura Lahti kertoi pudottaneensa 44 kiloa. Mieluummin olisin hänet kannessa nähnyt. Eräs Helenan kommentti jäi ihmetyttämään. Hän kertoi syövänsä pastaa silloin tällöin, mutta valkoiseen viljaan ei koske. Korjatkaa, jos olen väärässä, mutta pasta tehdään vehnäjauhoista, jotka nimenomaan ovat valkoista viljaa. No niin tai näin, lehti oli kaiken kaikkiaan hyvä ja ostamisen arvoinen.

Toinen uutuus karppaajille on TV5:n Hei me karpataan -TV-sarja. Hyvä idea. Tätä sarjaa seuraamani nettiyhteisöt odottivat pessimistisemmin kuin lehteä. Sarjan rahoitus saatiin kokonaan yhteistyökumppaneilta. Ja se näkyy erittäin läpinäkyvänä tuotesijoitteluna. Päähenkilöt tavatessaan valmentaja Jani Sievinen lappaa kaupan muovikassista heille eineksiä! Aika monen karppaajan ruokavalioon kuitenkin einekset sopivat kuin kakkakikkare boolimaljaan.

Sarjan nettisivuilla kerrotaan, miten Jokaisessa jaksossa tehdään maittava ateriakokonaisuus. Ensimmäisessä jaksossa tämä "ateriakokonaisuus" oli pohjaanpoltettu nakkimunakas. Munakkaan ja tuotesijoittelun lisäksi jaksosta ei juuri muuta mieleen jäänytkään. Sarjaa on kuitenkin tehty/tekeillä 16 jaksoa, joten kyllä se tästä vielä paranee. Pakkohan sen on, koska alku oli niin vaatimaton. En tiedä, onko sarja suunniteltu aloitteleville karppaajille tai sellaista harkitseville, mutta en usko sen sellaisena toimineen nimenomaan einesten takia. Lisäksi missään ei selitetty, mitä karppaus tarkoittaa. Noh, toimihan tuo henkilöihin tutustumisena. Eka jakso oli pettymys, mutta annan mahdollisuuden enkä tyrmää sarjaa vielä kokonaan.

Karppaaja-lehden ensimmäinen numero oli siis hyvä, TV-sarjan aloitus ei niin hyvä. Tärkeintä ei ole kuitenkaan yksittäisten jaksojen hyvyys vaan se, että tällaisia on nyt olemassa. Seuraan mielenkiinnolla jatkossakin. Kiitos Aller Media ja TV5!

9 kommenttia:

 1. Eihän pastaa pelkästään valkoisesta viljasta tarvii tehä, ainakin itellä tuol kaapissa ruispastaa jossa 33% ruista ja vaan melkein kaikki loput valkosta vehnäjauhoo :) Täysjyväpastaakin tulee käytettyä, sitä ei vaan nyt ole kaapissa joten en tiijä missä suhteessa siinä sit valkonen ja vähän tummempi vilja on.

  VastaaPoista
 2. Mut täysjyvänuudeleita oli, aineksina kokojyväjauho vehnästä, vesi, suola. Eli jos tollasia vaan syö niin voi sanoo ettei koske valkoseen viljaan?

  VastaaPoista
 3. Kiitos oikaisusta! Joo onhan sellaisiakin. Eipä oo puoleentoista vuoteen tullu pastoja ostettua ja toisaalta sitä ennenkään en kiinnittäny huomiota siihen, minkälaisia niitä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidin hei, me karpataan sarjaa suorastaan loukkaavana jo mainoskamppanjan nähtyäni. "Näytetään miten karpataan oikein" sanoo Garam. No voi kiitosta vaan!!! Ja niinhän se näytettiin heti 1. jaksossa miten karpataan "oikein" ÖLJYÄ paistinpannulle ja ruokitaan vaan mielipidettä siitä miten karppaaja joka ateria koostuu kananmunasta ja lihasta. Ei edes selitetty mitä karppaus on. Ja suututti koko asetelma, kuinka otetaan neljä "koekaniinia" karppaukseen. Olisivat ottaneet ruokavalioon valmiiksi perehtyneitä kertomaan vinkkejä muille ja omasta elämästään, eikä lähdetty liikkeelle moisella pelkokerroin asetelmalla. Sieluni silmin näen Garamin ja Sievisen istumassa Ylijumala Puskan polvella ruisleivät kourassa heti kameroiden sammuttua.

   Poista
 4. Hauska mielikuva anonyymiltä :) Mä taas en tajua ton Sievisen nousua karppikommentaattoriksi lainkaan, mut ehkä se on just tämä, että lehdet olettavat, että kansaa kiinnostaa nuo julkkikset aina enemmän kuin oikeat asiantuntijat.

  VastaaPoista
 5. Onneksi kakkosjakso oli paljon parempi. Siinä kerrottiin, mitä karppaus on. Lääkäri sano voita hyväksi rasvaksi. Se on hyvä kysymys, että onko "oikeaa" karppausta olemassa tai ylipäätään "oikeaa" syömistä.

  VastaaPoista
 6. On kyllä masentavaa viime jaksossa miten Garam posautti kokkikartanon karjalanpaistin uuniin ja sitten sotkettiin kukkakaalia sähkövatkaimella lisukkeeksi einesaterian kylkeen. Ja pipareihin canderelia ja gluteenitonta jauhoa. Miksi ihmeessä kokkina on Garam, joka ei edes kannata karppaamista?! Eineksiä, keinotekoisia makeutusaineita ja "Glucosanol- Hiilihydraattien imeytymisen estämiseen"-pillerit...

  VastaaPoista
 7. Todella kiinnostava blogi, hyvä kirjoitustyyli ja ajankohtaisia teemoja terveydestä! Itse ravitsemustiedettä opiskelevana innostuin oitis analyyttisesta, syväluotaavasta ja sujuvasta otteesta, jolla käsittelet aiheitasi. Itse olen nostanut blogissani esille samoja seikkoja, karppauksesta nyt viimeksi ehkä kaikkein eniten. Eihän siitä voi olla puhumatta ;) Tosin täällä Britanniassa asia ei ole todellakaan pinnalla ja hiilihydraattien suosituksia ollaan nostamassa. Kun kerroin opettajalle suomalaisesta innovaatiosta, karppileivästä, hän hämmästeli suuresti ja kaverit naureskelivat kun selitin mistä on kyse. Mietinpä vaan mielessäni, että puputtakaa ste täällä van ranskalaisianne ja paahtoleipiänne ;)

  Sanoisinpa, että tämä on puoli-virallinen terveysblogi :) Oikein miellyttävää luettavaa ja herätti pajljon ajatuksia. Kiva löytö, tulen jatkossakin kurkkaamaan mitä sinulla on sanottavaa. Kivaa vuoden alkua!

  VastaaPoista
 8. Selire: Vaikuttaa, että termillä karppaus tehdään nyt rahaa vähähiilaristen lisäaine-einesten muodossa.

  Maama: Kiitos paljon kehuista! Täytyypä vilkaista sunkin blogias. Hyvää loppuvuotta myös sinne :)

  VastaaPoista