maanantai 6. helmikuuta 2012

Hei me karpataan! Mutta miten?

Hei me karpataan on TV5:n esittämä sarja, jonka musiikki on kuin pornoelokuvissa, mutta huonompaa. Sarjaa mainostetaan, että se opettaa "karppaamaan oikein", mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan. Karppaamiselle vain sattuu olemaan niin monta määritelmää, että "oikein" karppaaminen lienee mahdotonta. Vähän sama juttu kuin liikunnan harrastamisella. Kysykääpä ihmisiltä, mikä heidän mielestään on oikea tapa harrastaa liikuntaa ja antakaa heidän sanoa vain yksi vaihtoehto. Makuuhuoneessakin yksi tykkää höyhenestä ja toinen koko kanasta. Ei se silti tarkoita, että höyhen olisi ainoa oikea tapa.

Kirjoitin tunnelmia sarjan ensimmäisen jakson jälkeen aiemmassa tekstissäni. Tätä kirjoittaessani jaksoja on ilmestynyt viisi. Ensimmäinen jakso oli pettymys ja odotin sarjan paranevan jatkossa. No, paranihan se hieman, mutta edelleen sen anti on heikkoa. Sarjassa kuvataan ylipainoisten Annen ja Juhan laihtumista vähähiilihydraattisen ruokavalion avulla.

Päähenkilöt ovat siis kyseiset Anne ja Juha, joista Anne kirjoittaa myös blogia ohjelman sivuilla. Mukavilta tyypeiltä vaikuttavat, kuten myös lääkäri Olli ja valmentaja Jani, joka opetti Annelle ja Juhalle eräässä jaksossa vesiuintia. Kyllä, vesiuintia, vaikka vesijuoksulta se minusta näytti. Tämä ei tosin ollut Janin vika, vaan kertojan. Kokki Sami jakaa ihmisten mielipiteitä häsläämisellään. Itse en esimerkiksi ymmärrä, miten ammattikokki voi unohtaa keksitaikinasta nostatusaineet. Sami myös antaa Annelle ja Juhalle ohjeita kuin pikkulapsille. Kaiken kaikkiaan ihmiset ohjelmassa ovat viihdyttäviä tyyppejä.

Kompromisseihin sarjan tekemisessä ei varmaankaan ole tarvinnut päätyä, sillä ohjelma on tehty täysin mainostajien ehdoilla, ja se näkyy. Luultavasti ohjelma on tehty myös hyvin halvalla, koska sekin näkyy ja kuuluu (jynkkymusiikkina). Yhteistyökumppaneita on paljon ja luon pikku katsauksen syötäviin tuotteisiin.

Kokkikartano tarjoaa karppaajille vähähiilihydraattisia eineksiä. Lienee sinänsä ideana ihan okei, mutta loppujen lopuksi ne ovat kuitenkin vain eineksiä. Ja ainesosaluettelot ovat järkyttävät. Eräässä jaksossa kokattiin karjalanpaistia, eineksenä! Kyseessä on kuitenkin yksi maailman yksinkertaisimmista ruuista valmistaa, aikaa kypsymiseen toki pitää varata. Sami ja Juha sanoivat tuoreimmassa jaksossa arvostavansa aitoa ruokaa. Valitettavasti mainoseurot pitävät huolen, että aika paljon sarjassa on myös epäaitoa.

Atkins-patukat kuvataan sallittuna herkutteluna. Valmistusaineluettelon perusteella ei tee mieli maistaa. Onneksi karpatessa ei tee enää mieli makeaa ja herkuttelu erinomaisella ruualla onkin niin arkipäiväistä, ettei vanhassa merkityksessä "herkuttelua" enää tarvita.

Glucosanol estää hiilihydraattien imeytymisen. Halvempi ja takuulla terveellisempi tapa: jos et halua, että hiilihydraatit imeytyvät, älä syö niitä! Voisin kuvitella Diabetesliiton suosittelevan tätä tuotetta. Johtajansa Matti Uusitupa on sanonut, että diabeetikko voi syödä ihan mitä vain, kunhan muistaa pistää insuliinia. Lääkkeet kunniaan, kyllä elimistö kestää. 

Liposinol taas estää rasvojen imeytymistä. Näin maalaisjärjellä ajateltuna, eikö ole elimistön kannalta parempi syödä sitä, mikä elimistölle sopii ja jättää tällaiset tuotteet ostamatta? Aamupalaksi Glucosanol ja Liposinol, niin eivät imeydy hiilarit eivätkä rasvat. Nerokasta! Jos kaikki syöty ravinto ei imeydy, kuvittelisin sen johtavan helposti ylensyöntiin. Ja ylensyönti ei takuulla ole kenellekään laihduttajalle hyväksi. 

Yksi yhteistyökumppaneista on Oriola, joka mainostaa Pan-suolaansa. Kyseessä on suola, joka jättää suuhun pistävän maun. Merisuola on minun mielestäni paljon parempaa, mutta lienee makuasia ja jokainen käyttää mausteita kuten haluaa. Mukana on tottakai myös vähähiilihydraattinen leipä Karppinen. Tosi luonnollista mainostamista, kun neljän hengen pöydässä on yhtä monta pussia leipää. Karppinen muuten sisältää saman verran gluteenia kuin normaalileipä. Gluteeni lienee viljojen eniten ongelmia aiheuttava ainesosa. Kerran olen Karppista syönyt ja kohdallani toimi vanha sananlasku: Istun taikka kävelen, perse soittaa sävelen. Itselleni ei siis sovi.

Jos ruuansulatus vaivaa, Activia auttaa. Jos taas syö, kuten omalle elimistölle sopii, ei tarvita Activiaa. Tosin, jos käytät ohjelman monien yhteistyökumppaneiden tuotteita, maha toimii takuulla huonosti. Katsopa vaikka Lämpimien kuppien valmistusaineet. Jo vain tarvitaan apuja ruuansulatukseen. Ja Lämpimiä kuppeja jopa mainostetaan aitoina makuina. Blå Bandin logiikan mukaan mikä tahansa paska, mikä ei sisällä arominvahventeita, lienee aito maku.

Touch of Taste valmistaa fondeja, jotka koostuvat vedestä ja mausteista. Mihin tällaisia tarvitaan? Vettä saa hanasta (ja talvella lumesta) mausteita kaapista (ja kaupasta). Esimerkiksi riistafondi kantarellilla sisältää niin paljon sieniä ja lihaa, että kantarellit mainitaan tuoteselosteessa yhdeksäntenä ja poro (ainoa liha) yhdentenätoista. Aitoja makuja siis nämäkin. Tooosi aitoja.

Jos tarkoituksena on opettaa "karppaamaan oikein", miksi ihmeessä tällä tavalla, joka useimpien asiaan perehtyneiden mielestä on takuulla enemmän väärin kuin oikein karppaamista? No, mainosrahojen ja sitä kautta typerän ja aivan överiksi vedetyn ja teennäisen tuotesijoittelun takia. Mainostajien tuotteiden takia ohjelmaa katsoessa päällimmäiset tunteet ovat ärsytys ja epäusko, että miksi tällaista. Miksi sarjaa pitää sitten katsoa, jos se on näin huono? En tiedä, varmaan sympaattisten henkilöiden takia.

Jos karppaus ja kaikenlainen hyvinsyöminen siis kiinnostaa, nyrkkisääntönä kannattaa unohtaa ne tuotteet, joita mainostetaan. Puhtaiden raaka-aineiden katteet ovat sen verran paljon pienempiä, ettei niitä samoissa määrin kannata mainostaa. Oikeat, rehelliset ruuat eivät tarvitse prosessointia eivätkä sisällysluetteloa, tai ainakin luettelo on hyvin lyhyt. Toivottavasti ohjelma kuitenkin innostaa ihmisiä etsimään vaihtoehtoja omaan syömiseensä ja ehdottomasti ottamaan asioista selvää. Itse olen tutustunut netin kautta mainostettaviin tuotteisiin ja jatkossa osaan välttää niitä.

 Tsemppiä Annelle ja Juhalle!

7 kommenttia:

 1. Kiitos aggressiivissävytteisestä ja ajatuksia(ja vihankuohuntaa) pintaan nostattavasta postauksesta. Itse harkitsin ottavani aiheen esille blogissani, mutta päätin hillitä kieleni->kiitos että teit sen puolestani ;) Ilahduin kun sain tietää että "Hei me karpataan" näkyy myös netin kautta, ja näin ollen saatoin alkaa sarjaa seuraamaan täällä rapakonkin takana. Harmi vaan, että sarja ei juuri ilahduttanut, ei ensimmäisen saati sitä seuraavien jaksojen osalta. Mikäkö mättää? Kaikki, aivan kaikki.

  Itse aihetta lähestytään aivan vääristä näkökulmista, niin kuin sinäkin kirjoitit ja ohjelman tekijät tuntuvat hapuilevan "karppaus"-termin tulkinnan kanssa. Ensimmäisestä jaksosta lähtien karppausta lähestytään valmisruokien kautta, ja mainonta hyppii silmille. Mainostaminen sinänsä ei ole ohjelman suurin porsaanreikiä, mutta se mitä mainostetaan nostattaa niskavillani pystyyn. Karppauksen perustana kun ovat luonnollisuus(!), ja se, että ruokavaliosta karsitaan kaikki prosessoitu mössö, valkaistut viljat ja puhdistetut sokerit ja pyritään minimoimaan lisäaineiden käyttö. Tämä sarja pistää pasmat aivan sekaisin ja vääristelee karppauksen(=vähähiilihydraattisuuteen perustuvan, terveellisen ja luonnollisen ruokavalion) periaatteita. Vihaksi pistää.

  Ohjelma on ilmiselvästi toteutettu kiireellä ja haluttu saada purkkiin juuri villeimmän karppaus-buumin alla mahdollisimman suuren katsojamäärän takaamiseksi. Keskustelut eivät yllä pintaa syvemmälle ja itse asiassa ohjelman kaksi laihduttajaa tuntuu tietävän ruokavaliosta huomattavasti enemmän kuin itse alan ammattilaiset. Katsojalle jää tyhjä ja tyhmä olo; Mitä tästä nyt pitäisi sitten ottaa omaan arkeen? Ketä pitäisi uskoa?

  Harhaanjohtavuuden ja kyseenalaisen tietotaidon lisäksi ohjelmasta välittyvä tunnelma on lievästi sanottuna hankala. Porukka ei vaikuta siltä, että he nauttisivat käymistään keskusteluista tai kokkaustuokioista hetkeäkään ja jutustelu on todella väkinäistä. Toki tiedämme, että suomalaiset ovat huonoja tv-esiintyjiä luonnostaan, mutta tätä katsoessa itselleni nousi ainakin lievä myötähäpeä pintaan. Kukaan ei osannut sanoa oikein juuta tai jaata ja vaikutti siltä, että jengi oli vaan heitetty kameran eteen puhumaan satunnaisesti valikoidusta aiheesta ;)

  Äässh, ärsyttää miten nykyään ei viitsitä panostaa mihinkään 100% vaan kaikki suoritetaan kiireellä vähän vasemmalla kädellä. :/ Tuota manitsemaasi lääke-asiaa en pistänytkään aiemmin merkille, mutta tosi asiahan on se, että lääke- ja ravitsemusteollisuus työskentelevät tehokkaasti yksiin. Surullista surullista.. Itse olen vahvasti sitä mieltä, että miltei kaikkia sairauksia voi ehkäistä ja jopa parantaa pelkän oikean ruokavalion ja ravintoaineiden avulla.

  Hyvää helmikuuta sinne päin! :)

  VastaaPoista
 2. Mihin perustuu väitteesi siitä, että Karppinen sisältää enemmän gluteenia kuin tavallinen leipä? Tavalliseen leipään sitä ei tarvitse lisätä kun sitä on siinä luonnostaan paljon. Käsittääkseni Karppisen valmistusaineissa sitä on lähtiään jo paljon vähemmän.

  Eikä gluteeni ole ainakaan minulle lainkaan ongelmallinen, käytän sitä sujuvasti leivonnassa ja seitanin valmistukseen ilman mitään oireita. Minulle oireita tulee viljan lektiineistä, eli silloin kun käytän paljon kokojyvää ja varsinkin leseitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommenteista! Maama, aika lailla samoilla linjoilla ollaan. Hyvää pohdintaa!

   Anonyymi, kiitos tarkkaavaisesta luvusta ja korjauksesta! Ajatusvirhe oli lipsahtanut tekstiin. Korjasin sen. Karppinen sisältää nettisivujensa mukaan suunnilleen saman verran gluteenia kuin normileipä.

   Poista
 3. Vaikka gluteeni ei olekaan ongelma Anonyymille, voi se monelle muulle olla sitä. Meitä kun on niin kovin monenlaisia immeisiä. Ainakin minusta on hyvä tietää, että myös karppileivissä on sitä monille ongelmallista gluteenia, vähähiilarisuus kun on ihan eri asia kuin gluteenittomuus. Ja Jussulle kiitos, eipä tartte netistä ettiä kattottavaksi tätäkään ohjelmaa, vaikka en kyllä ollu aikonutkaan.

  VastaaPoista
 4. Onhan ohjelmassa sentään paljon hyviä tyyppejä! Anne ja Juha vaikuttavat molemmat oikein fiksuilta ja täysipäisiltä. Jani on käytökseltään oikea herrasmies, eikä ole puhunut paskaa tässäkään ohjelmasarjassa. Tuliaiskassin sisältö ensimmäisessä jaksossa ei varmasti ollut Janin itsensä valitsema. Olli vaikuttaa erittäin asiantuntevalta ja aiheeseen perehtyneeltä. Ohjelman nettisivuilla olevan "Ollin vinkit" -sivun asiat ovat täyttä asiaa (ja pahasti ristiriidassa ohjelman sponssaajien näkemysten kanssa).

  Ikävä kyllä ohjelman sponssaajien tuotteet ovat perseestä ja Sami on epäpätevin julkkiskokki mitä minä tiedän. Todella ärsyttävää, että Sami ei ole jaksanut perehtyä edes karppauksen alkeisiin. Olisi kuunnellut edes muutaman vinkin Ollilta ennen sarjan alkua. Ja se että Sami kohtelee Annea ja Juhaa kuin keittiöön ensi kertaa eksyneitä pikkulapsia, häiritsee pahasti minuakin.

  Erittäin hyvä ohjelmaidea pilattu laiskalla kokilla ja väärillä sponsoreilla.

  VastaaPoista
 5. Totta turiset; ohjelman kaksi päähenkilöä ovat todella asiallisia, asiansa tuntevia ja projektissa mukana 100 % tosissaan. Harmi vaan, että heidän opastajinaan on pari kaveria, jotka tuntuvat pitävän ohjelmaa-ja karppausta-pienenä vitsinä ja ovat aivan ulalla karppauksen periaatteista. Itse "asiantuntijat" lässäyttävät koko sarjan ja tekevät siitä tyhjänpäiväisen ja jonninjoutavan keskustelu-kokkaus-paneelin, jonka toimintaidea tuntuu olevan hakusessa. Ohjelmassa etsitään ohjelman ydintä, kun sen pitäisi olla selvillä jo hyvissä ajoin ennen kun juttua tuodaan katsojien silmille ;)

  Olli on hyvä, pointsit hänelle myöskin vakavasta suhtautumisesta asiaansa ja osaavaan kameran kanssa työskentelyyn. Kokki Sami ei ilmiselvästi tiennyt missä on kamera, tiesikö edes että on kuvauksen kohteena? ;)

  Jonkun verran olen itsekin syventynyt gluteeniasiaan. Kuten esim. Antti Heikkilä sanoo, joillekin ihmisille gluteeni sopii pienissä määrin, toisilla on oltava nollatoleranssi jos haluavat välttyä ongelmilta. Kyse ei kuitenkaan ole mistään pilkuviilaamisesta tai medikalisaatiosta, vaan tutkimuksiin perustuvasta näytöstä, jonka perusteella voidaan sanoa, että viljan gluteeni ei ole homo sapiensin ruoansulatukselle luontaisinta ravintoa.

  Päinvastoin: gluteeni, yhdessä muiden viljojen proteiinien (lektiini, fylaatti) kanssa on lähellä ihmiskehon omia proteiineja ja joutuessaan ruoan mukana elimistöön, sekoittaa immuunijärjestelmän ja voi johtaa pitkällä ajalla autoimmuunisairauksiin. Itse olen yhä vakuuttuneempi siitä, että vaikka viljat tuntuisivatkin sopivan itselle, eikä ongelmia ilmenisi, on kuitenkin terveydelle edullisinta nauttia viljatuotteita niin vähän kuin mahdollista ja korvata ne muilla kasvi- ja eläinkunnan tuotteilla. Lievemäpänäkin versiona Paleo-ruokavalio lienee kaikkein ihanteellisin ihmisen ruoansulatuksen ominaisuudet huomioonttaen.

  VastaaPoista
 6. Ensimmäinen oikeasti positiviinen asia tästä "hei me karpataan" mutta onneksi vain lauantaisin, on se, että ohjelman tiimoila on jo tullut tietooni ihmisiä jotka ovat ryhtyneet etsimään sitä oikeaa tietoakin miten oikeasti karpata oikein. Eli ohjelma on antanut sen kipinän ja kiinnostuksen asiaan. Toivon mukaan vielä useampi karppaamissta kiinnostunut ei jämähdä ohjelman epäkohtiin vaan syventyy asiaan kunnolla.

  Eines mössöistä sun muista karppisista olen täysin samaa mieltä Jussun kanssa.

  VastaaPoista