torstai 6. syyskuuta 2012

Kermaa Lidlistä

Lidl on mukava piristysruiske Suomen ruokakauppatarjonnassa S-ryhmän ja Keskon duopolissa. Kaupoista juuri Lidl on oma suosikkini. Se on aina kauppareissun ensimmäinen kohde ja vasta sen jälkeen suunnataan muihin marketteihin, jos jotain sellaista tarvii ostaa, mitä saksanputiikista ei saa. Lidlistä saa muitakin tuotemerkkejä kuin Euroshopperia, Xtraa tai Pirkkaa. S:n ja K:n tarjonnasta päätellen ei juuri uskoisi, että muita on olemassakaan.

Vaikka menisi vieraaseen Lidliin, homma toimii samalla lailla. Ensin suunnistetaan leipähyllyjen välistä vihannesten luokse. Lähes poikkeuksetta kasvikset ovat halvempia kuin muualla. Valikoima on jättimarketteja pienempi, mutta kyllä tuolta pirtelö- ja salaattiainekset saa hienosti raavittua. Vihannesalueen jälkeen kaupan perällä ovat juustot, joita on ihan mukavan iso valikoima, harmittavan usea vain lisäaineilla kyllästetty. En osta värjättyä juustoa!

Juustojen jälkeen tieni käy maitotuotehyllylle, josta koriini tarttuu turkkilaista jugurttia ja kermaa. Kerma on selvästi halvempaa kuin muissa kaupoissa. Ja kyllä, se on suomalaista. Mutta hetkonen? Elokuun alussa Lidlissä asioidessani huomasin kermapurkin ulkonäön muuttuneen. Oranssiin tetraan oli ilmestynyt vihreä palkki, jossa luki LAKTOOSITON. Ainesosaluettelo sisälsi ennen pelkän kerman, mutta nyt myös karrageenia.

Karrageeni on merilevistä saatava luonnontuote, jota käytetään hyytelöimisaineena. Niin, samaa mietin, mihin sitä kermassa tarvitaan? Kermahan on nestettä. Arlan mukaan heidän luomukermassaan karrageenia käytetään homogenoinnin korvikkeena estämään kerman erottumista. Mitä väliä sillä on? Purkkia voi ravistaa, jolloin kas kummaa - nesteet taas sekoittuvat. Lidlin kerma kuitenkin on homogenoitua. Homogenoinnissahan maitotuotteiden osaset pilkotaan niin pieniksi, että ne läpäisevät suolen ongelmitta, mikä myös aiheuttaa ongelmia.

Pilkotun karrageenin on todettu aiheuttavan tulehdusta, syöpää ja suolistovaivoja. Muistan jostain lukeneeni, että laktoosia sietäville ei suositella laktoosittomia tuotteita. En muista lähdettä, enkä tiedä mihin perustuu. Yleensä kerma säilyy viikon verran. Nyt Lidlin uusi LAKTOOSITON kerma säilyy kolme viikkoa. Totta kai kaupalle hyvä homma.

Itse en aio kyseistä kermaa ostaa. Laktoosia sietävänä en osta laktoosittomia tuotteita, enkä varsinkaan lisäaineellisia. Pitäkää nipottajana ja friikkinä, ei se haittaa, se on oma valintani. Todennäköisesti joku muukin puhtaan ruuan nimeen vannova on siirtänyt kermaostokset muualle. Vihannesten, muutaman juuston, jugurtin ja kerman takia olen siis itse Lidlissä asioinut ja jos tästä neljän asian listasta poistetaan yksi meidän perheen peruselintarvike, joka joka tapauksessa pitää jostain ostaa ja jota ei nyt Lidlistä saa, kynnys jättää Lidl väliin kauppareissun kohteista alenee. Omat Lidlissä asioimiseni ovat selvästi vähentyneet viimeisen kuukauden aikana.

Laitoin Lidlille palautetta asiasta ja kyselin, josko kerman voisi saada takaisin hyllyyn. Laktoositon kerma kuulemma palvelee suurempaa ryhmää ihmisistä ja hyllytilan puutteen takia vanhaa tuotetta ei enää saa. Ja jokainen palaute luetaan jne. Pari vuotta sitten Lidlin Eridanous-jugurtti poistettiin myymälöistä, mutta palautteen myötä se saatiin sinne takaisin. Toivottavasti tässä käy samoin.

Yhdessä on mahdollisuus vaikuttaa. Sen osoittaa esimerkiksi tämä nimenvaihtojuttu. Pieni asia, mutta oikea askel oikeaan suuntaan. Jos haluat luonnollisemman lisäaineettoman kerman takaisin Lidlin valikoimaan, lähetä Lidlille palautetta. Ja mielellään asiallista, koska se todennäköisesti toimii vittuilua paremmin. Itselleni kerma on tärkeä osa ruuanlaittoa ja toivon, että tarpeeksi moni on samaa mieltä jotta saadaan parempi kerma takaisin. Tai jopa homogenoimaton.

14 kommenttia:

  1. Hienoa huomata, etten ole ainut Lidlin kannattaja! Tähän asti tuotteiden hinta-laatu-suhde siellä on ollut parhaimmasta päästä (opiskelijabudjetilla kun eletään) ja valikoima riittävän monipuolinen, kaikki tarpeellinen löytyy.

    Harmi vain, että pian olen minäkin entinen Lidlin puolestapuhuja, mikäli tuotevalikoima alkaa kovin vaihtumaan. Kerman muututtua karrageenimoskaan joudun asioimaan muissa kaupoissa. Mainittakoon näin vertailukohtana, että viime vuonna kävin Lidlissä parikin kertaa viikossa, nykyisin ehkä 1-2 kertaa/kk.

    Sääli, että kaikki ajatellaan taloudellisesta näkökulmasta, mikä on kannattavaa kaupalle. Kuluttajilla ei ole väliä, terveydellä/ruoan terveellisyydellä ei ole enää merkitystä. On erittäin surullista, että teollinen ruoka korvaa luonnollisen, meille oikeasti sopivan ruoan.

    Palautetta Lidliin aion laittaa samaisesta karrageeniasiasta. Mikäli muutosta ei tule, saa loputkin Lidl-reissut jäädä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina Lidleissä porukkaa on, kun siellä käy, eli ei taideta ihan ainoita olla, tietty Lidlin osuus on joku 5% päivittäistavarakaupasta, että hyvin pieni siivu.

      Kyllähän terveydellisestäkin näkökulmasta ajatellaan, nimittäin löytyyhän sieltäkin rasvattomia tuotteita. ;)

      Tavallinen ihminen tuskin välittää, onko kermassa karrageenia tai onko se laktoositonta vai syökö e250:ä lihan mukana tai liejumarinadia kanan kanssa. Valitettavasti. Toivottavasti laiva on kääntymässä.

      Poista
  2. Niinpä. Sitä kun on tottunut kermaan kermana, niin minä ainakin maistoin tuon karrageenin sen läpi. Enkä voi sanoa että se olisi kerman makuarvoa parantanut, päin vastoin! Hirveä maku. Ei tarvitse enää sellaista kermaa kaataa kahviin koska sitä ei yksinkertaisesti pysty juomaan maun takia.

    Itsekin laitoin palautetta Lidliin ja kerroin että jos tavallinen kerma ei tule enää valikoimiin, meidän täytyy valitettavasti vaihtaa kauppaa. Harmi, koska Lidl on meillä ainoa lähellä sijaitseva oikeasti edullinen kauppa. Se toinen on ihan liian kallis, joten jatkossa pitää lähteä vähän kauemmas jos meinaa vähätuloisena jotain edes syödä.

    VastaaPoista
  3. Onko Lidlissä maustamatonta luomujogurttia, litran tölkeissä?

    Joudun k-superista ostamaan puolen litran valiota, eikä se riitä meillä mihinkään. Valion tarkoituksena varmaan nylkeä luomuihmisten ruokakassaa pienillä, kalliilla pakkauksilla. Jotka huom. lisäävät ympäristönkin kuormitusta, hajoavat tai ei.

    Oletteko ylipäätään missään nähneet litran maustamattomia luomujogurtteja?

    t. oikeanruoanpuolesta-bloggaaja minäkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!

      Mä en tiedä luomujugurtista. Jossain pahvipurkissa taitaa saada litran maustamatonta luomujugurttia, mutta saattaapi olla rasvaprosentti lähes nolla, eli kannattaa jättää hyllyyn.

      Oikean ruoan puolesta bloggaajia ei oo liikaa! Varsinkaan, jos saadaan muutosta aikaan.

      Poista
    2. Porissa saa saa Saloniemen Kaskikansan maitoa; ei homogenoitua ei pastöroitua. Olen viimeksi juonut maitoa oireilematta ennen tätä 1963. Miksi et tekisi itse jugurttiasi tai viiliä? Maito on melko kallista, mutta ajattelenkin sitä ikään kuin terveysvaikutteisena ravintolisänä.

      Poista
    3. Mulla on kefiiri porisemassa keittiössä ja melkein päivittäin siitä maistelen. Ja raakamaitoa käytän minäkin. Jugurtteja ja viilejä en oo koskaan tehny, voiskin testata

      Poista
  4. Olipas kyllä hyvä, että eksyin tänne sun blogiin! :) Mä suosin kans jonkun verran Lidliä, välillä käyn useammin... Ihan käytännön syistä kyllä yleensä joutuu lähimarkettiin mennä, meidän pojan vankkureihin ei nimittäin mahdu kovin montaa ostoskassia.

    Taitaapa lähteä Lidliin vähän palautetta! :)

    VastaaPoista
  5. Palautetta kävin minäkin antamassa :)

    VastaaPoista
  6. Hei, täällä anonyymi eksyi blogiisi, tästä sinun postauksesta jo aikaa mutta ajattelin silti kommentoida :)
    Itsekin Lidlin kävijä ja harmittelin kerman vaihtumista laktoosittomaksi, mutta pari päivää sitten poikkesin Lidliin ja siellä oli hyllyyn ilmestynyt vispikermaa jossa 40% rasvaa, taisi olla 5 dl purkki ja vähän yli 2e maksoi. (olin katsovinaan ettei laktoositon versio) eli kannattaa käydä vilkuilemassa josko sitä tarjolla ! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kiitoksia kommentista ja pahoittelut, etten vastannu aiemmin. Oli näköjään sähköpostiasetukset pielessä. Mut joo, täytyypä käydä Lidlissä kurkkimassa, ei oo tullu viime aikoina jostain syystä vierailtua :)

      Poista
    2. En oo montaa kertaa Lidlissä käyny tän tekstin kirjoituksen jälkeen, kun ennen tuli käytyä viikoittain.

      Kun joulukuussa kävin, tarkistin kermahyllyn. Tuo anonyymin mainitsema vispikerma oli kans karrageenilla terästetty.

      Poista
  7. Hei! Noin viisi minuuttia sitten eksyin lukemaan kirjoituksiasi ja kiitos, mä niin samaistun ajatuksiisi. Täytynee lukea kaikki läpi.

    Tästä laktoositon-keskustelusta sain valtavan ahaa -elämyksen, tarkalleen ottaen Lidlin vastaukseen viittaavasta kohdasta: "Laktoositon kerma kuulemma palvelee suurempaa ryhmää ihmisistä ja hyllytilan puutteen takia vanhaa tuotetta ei enää saa."

    Onko niin, että laktoositon ymmärretään nykyään yleisesti kaikin puolin terveellisemmäksi kuin tavallinen kerma tai maito? Eli kun kaupan hyllyjen edessä seisova Matti-Maija Meikäläinen valitsee kermaa tai mitä tahansa muuta, hän nappaa ostoskoriin sen tuotteen, missä lukee laktoositon, koska siitä leijuu takaraivossa määrittelemätön ajatus, että se nyt vaan on sitä parempaa ja terveellisempää tavaraa. Voiko olla, että aikojen saatossa markkinointikoneistot ovat saaneet aivopestyiksi käytännössä kaikki kuluttajat? Hämmentävä ajatus...

    Tähän on vielä pakko lisätä omasta lähipiiristä juttu, vähän samaa mitä Timo Sirén kirjoitti viestissään. Kummeillani oli maitotila ja tietenkin joivat oman tilan maitoa, samana päivänä lypsettyä, joka ikinen päivä vuosikymmenien ajan ilman oireita. Kunnes jäivät eläkkeelle ja alkoivat ostamaan maitonsa sinisessä purkissa kaupasta. Johan alkoivat mahavaivat! No, minä ainakin tein omat johtopäätökset asiasta: mahdollisimman (m)aitoa sen olla pitää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Ilman muuta kannattaa lukea :)

      Mä käsitin asian niin, et ton suuremman ihmisryhmän taustalla on se, että laktoositonta voi juoda siis laktoosiongelmaiset ja -ongelmattomat. Eli periaatteessa se siis sopis kaikille. Ei välttämättä siis ihmiset miellä sitä sen terveellisempänä tai epäterveellisempänä kuin tavallista, tuskin suurin osa edes välittää, että onko siinä laktoosia vai ei

      Poista