perjantai 2. joulukuuta 2011

Ursulan aivopieru

Ursula Schwab on toistuvasti kertonut, että hiilihydraattien vähentäminen voi olla järkevää, mutta karppaus on vaarallista. Schwab ei kaikesta päätellen tiedä kommentoimastaan aiheesta yhtään mitään. Hänen viimeisimpänä vetonaan on ollut kertoa lehdessä, että sosiaaliviranomaiset ovat harkinneet huostaanottoja karppauksen takia. Pekka Puska on samaa mieltä, eli lapsi voidaan heidän mukaansa ottaa huostaan, jos tämä ei syö virallisen mallin mukaan. Luojan kiitos, he eivät työskentele sosiaalialalla. Luulisi muuten, että mediassa kommentointi, aiheesta kuin aiheesta, vaatisi siitä aiheesta hieman faktoja.

Huostaanotto, eli lapsen ottaminen pois vanhemmilta ja sijoittaminen johonkin muualle, on sosiaaliviranomaisten viimeinen keino ja se voidaan toteuttaa, jos seuraavat kolme kohtaa täyttyvät:
 • Kodin olot tai lapsen oma käyttäytyminen uhkaavat vaarantaa vakavasti lapsen terveyttä tai kehitystä
 • Avohuollon toimenpiteet ovat riittämättömiä tai eivät ole mahdollisia
 • Huostaanoton arvioidaan olevan lapsen edun mukainen toimenpide. (Lähde: Wikipedia)
Käsittääkseni koko operaatio on myös ehdottoman salassa pidettävä. Näin ollen kukaan viranomainen huostaanottoon liittyen ei saa siitä ulkopuolisille puhua. Schwabilla on kuitenkin tietoa, että huostaanottoja on harkittu. Satu Wiren kertoo blogissaan kysyneensä Schwabilta tiedon lähdettä. Vastaukseksi hän on saanut "En ole koskaan sanonut saaneeni tiedon sosiaaliviranomaisilta."

Mielestäni jäljelle jää neljä vaihtoehtoa:

1. Asianosainen itse on kertonut Schwabille
En pidä todennäköisenä. Schwabin asenteen ja lausunnot tuntien, en usko, että kukaan hänen lähipiirissään kertoisi hänelle tällaisia karppaukseen liittyviä asioita. En usko hänen lähipiirissään edes olevan ketään karppaajia. Tai pikemminkin, en usko, että kukaan karppaaja haluaisi olla hänen lähipiiriään. 

2. Schwab valehtelee
Hmm, en tiedä mitä ajatella. Toivon ja jossain määrin uskonkin, ettei ihan sataprosenttisesta valehtelusta olisi kyse. 

3. Kyseessä on huhupuhe
Huhupuheen julistaminen totuutena voi hyvinkin olla mahdollista. Ei kai Itä-Suomen yliopistolta ennenkään ole faktoja vaadittu. Tai vaikka olisikin, niitä ei tarvitse esittää, koska aina on olemassa tuhat tutkimusta, joita niitäkään ei tarvitse esittää.

4. Schwab (tai joku lähipiirissään) on itse tehnyt lastensuojeluilmoituksen sosiaaliviranomaisille  
Ei missään nimessä ole pois suljettua. Jos Schwab käyttäytyy luonnossa yhtä uhmakkaasti kuin esiintyy mediassa, en pitäisi tätä kohtaa mitenkään mahdottomana. Lastensuojeluilmoituksen voi tehdä nimettömänä ja sosiaaliviranomaisten on tutkittava jokainen ilmoitus. Ilmoituksen tutkiminen ei ole huostaanoton harkintaa, vaan viranomaisen velvollisuus.

Puskan mukaan huostaanottotapauksissa ongelmat ovat yleensä kasautuneet, eli löytyy toimeentulo-ongelmia, köyhyyttä, päihteitä ja väkivaltaa. Jos perheen olot ovat tuollaiset, siinä ei ruokavaliolla ole sanan sijaa huostaanotossa. Jos muuten olosuhteet ovat kunnossa, huostaanottoa syömisten perusteella ei takuulla edes harkita. Jos ruoka nimittäin aiheuttaisi huostaanottoja, sosiaaliviranomaiset päivystäisivät pikaruokapaikkojen edustalla energiajuomia lipittäviä ja karkkeja syöviä lapsia. 

Schwabin lausunto osoittaa kertakaikkisen täydellisen totaalista harkintakyvyn pettämistä. Onko kaikki faktaan perustuvat lausunnot karppauksen vaarallisuudesta jo käytetty? Vai onko niitä ollutkaan? Ihmiset rakastavat lapsiaan, joten on lyhyellä tähtäimellä ovela veto vetää lapset mukaan. Tosin jo tällä hetkellä vaikuttaa, että kommentti oli enemmän omaan nilkkaan ampumista. 

Kohu lausunnosta on levinnyt myös naapurimaahamme Ruotsiin, jossa asiantuntijat päivittelevät typerää kommenttia ja Schwabia itseään. Aiemmin tässä kuussa lastenlääkäri Björn Hammarskjöld sanoi Dagens Medicin -lehdessä seuraavaa: "Voidaan vain spekuloida, miksi tämän alan tutkija näyttää olevan niin täysin tietämätön omasta alastaan, että väittää terveellisimmän ruoan voivan aiheuttaa ravinnonpuutetta." Suomennoksen on tehnyt karppaus.info -forumin nimimerkki Elka.

Huostaanotto on varmasti vanhemmille ja lapsille yksi tuskallisimmista kokemuksista. Jo pelkkä ajatus sellaisesta on kamalaa. En tiedä, mikä on Schwabin motiivina ollut lausuntoa antaessaan, mutta kommentillaan hän on suututtanut monet, joiden mielestä lausunto on suoraa uhkailua karppaajien perheitä kohtaan. Forumeilla viesti on aika selvä, paskanpuhumiseen ihmiset ovat jo tottuneet, mutta tällä kertaa Schwab meni yli "sallitun" paskanpuhumisrajan, jos sellaista nyt on.

Melkoiseksi on älykäs akateeminen keskustelu mennyt. Tarkoituksenani ei missään nimessä ole mustamaalata Ursula Schwabia. Ensinnäkään minulla ei ole siihen mitään tarvetta ja toisekseen, hän tekee sen itse.

11 kommenttia:

 1. ;) Kylläpä tuli hyvä setti! T.Mimmis

  VastaaPoista
 2. Pahinta tässä on kuitenkin se, että myös pienet lapset osaa lukea lehtiä ja muuta mediaa. Vanhemmat kyllä tajuaa aika pian, että kyse oli pelkästä ankasta, mutta lasten mieleen voi jäädä kaikenlaisia kauhukuvia pyörimään.

  Schwab syyllistyy valehdellessaan kollektiiviseen henkiseen pahoinpitelyyn - ja toimittajien tuella.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Mimmis!

  Erittäin hyvä (ja surullinen) pointti tuo lasten lukeminen! Täytyy myöntää, et ite ei tullu ajateltua tuota kannalta. Tokihan muuten oisin tekstissänikin maininnu :)

  VastaaPoista
 4. Todella hyvä postaus!
  Kuten tiedät, minusta tehtiin nimetön lastensuojeluilmoitus ja syytä ei kerrottu. Ja muutaman päivän päästä oli Schwabin kommentit lööpeissä. Kyllä silloin kouraisi kylmästi sydämessä. Ja koko suku oli huolissaan!

  Mutta kuten sanoit, huostaanotto on ihan viimeinen keino. Tädit kertoivat minulle mitä kaikkea tehdään ensin. Ollaan tukena ja kaikin keinoin autetaan perhettä.
  Myös vaitiolovelvollisuudesta puhuttiin ja se on heillä ehdoton.

  Luulen, että sossujakin pännii tuo Schwabin sammakko. Koska se saa heidän työnsä näyttämään joltain muulta kuin perheiden auttamiselta.

  Joku ei ehkä hae apua, kun on tuollaisia huhuja liikkeellä.

  Ihan Pepasta jos suoraan sanon.

  VastaaPoista
 5. Kiitti! Joo tiedän ja meinasin mainita siitä tuossa tekstissä, mutta jostain syystä jätin sanomatta. Tietenkin voihan sen tähän laittaa, niin lukijat voi käydä sun kokemukset kahtomassa.

  En tiedä, ja tuskin kukaan muukaan tietää, liittyykö Schwabin juttuihin, mutta täältä löytyy karppaavan Kotiäidin kokemuksia lastensuojeluilmoituksesta, http://karppausjaperhe.blogspot.com/2011/11/lastensuojelu-ilmoitus-peraton-vai-ei.html

  VastaaPoista
 6. Hyvä kirjoitus!

  Ei huolta, ei tarvitse kenenkään mustamaalata Ursula Schwabia, se hömppä osaa sen homman näköjään helvetin hyvin ihan itse. Jos Ursulalla oli jotakin uskottavuutta vielä jäljellä, haihtui sekin vähä taivaan tuuliin.

  Ruotsalaisia myötäilläkseni voisin sanoa että ehkä Ursulan kannattaisi hakeutua kykyjään vastaaviin tehtäviin... esim. paperipainoksi tai jonkun tutkijan kahvinkeittäjäksi - sitä luokkaa on tiedot.

  VastaaPoista
 7. Tänks juu. Kyllähän sä Koltta koodarina tiedät, että voihan joku ohjelma toiminnallisesti olla tosi hyvä, mut jos käyttöliittymä on paska, niin ei sillä mitään tee.

  Eli voihan Ursulallakin olla kykyjä, tietoa ja taitoa vaikka kuinka paljon. Fakta kuitenkin on, että antamansa kuva median välityksellä on ihan päinvastanen. Tai ehkä sekin joihinkin vetoaa

  VastaaPoista
 8. Tää nimenomainen sivu vilahti just 45 minuuttia ohjelmassa ;)

  VastaaPoista
 9. Joo bongasin itekin. Tuli semmonen julkkis-olo. Mut tän tekstin suhteen on puhdas omatunto, ku teksti on asiaa eikä ketään haukuta.

  VastaaPoista
 10. Olisit nyt vähän kiitollinen Ursulalle, hän sentään hyvin jäsenneltyjen perustelujesi vuoksi on "helppo nakki" sulle, ja antaa iloa siten meille muillekin. Mieleeni tuli hänestä katolinen kirkko joka kerettiläisiä vainosi Keski-ajalla.
  terv.esko

  VastaaPoista
 11. Kiitos kehuista Esko! Täytyy myöntää, että kyllä raivostutti Ursulan lausunto. Mutta, kuten sanoit, helppo nakki analysointiin. Tuo kirkkovertaus on aika osuva koko karppauskeskusteluun. Ihmeellistä vainoa.

  VastaaPoista