maanantai 15. elokuuta 2011

Syön niin kuin haluan - teen siis syntiä


"On se meidän Reijo vaan niin normaali suomalainen mies, se syö vaan lihaa, mutta kasviksiin ei koske." Tämä on täysin tavallista ja yleisesti hyväksyttävää. Tottumiskysymyshän kasvisten syöminen tai syömättömyys on. Tosimiehen mielestä liha maistuu paremmalta kuin kasvikset, joita ei ole kenenkään yhteiskunnassamme pakko syödä, ellei satu olemaan lapsi. Todellinen tosimieshän syö vain sellaisia eläimiä, jotka syövät muita eläimiä.

"Mä en syö ollenkaan lihaa, koska mun mielestä kosminen tasapaino häiriintyy ja Jin saa liikaa valtaa." On myös täysin normaalia olla kasvissyöjä. Siis henkilö, joka ei syö lihaa. Yleensä kyse taitaa olla jonkin sortin vakaumuksesta. Paatunein kasvissyöjä ei syö myöskään maitotuotteita tai kananmunia (ja kasviksistakin vain niitä kasveja, jotka eivät jätä varjoa).

"En ota nyt ruokaa, teen tästä keiton itselleni." On normaalia syödä viikkokausia pelkkiä lisäainecocktaileja pussikeittojen tai laihdutuspatukoiden (onkohan semmoista sanaa?) muodossa, koska "tuli juhannuksena syötyä pari makkaraa" tai muuten vain on röllykkä päässyt kasvamaan, kun on tullut vähän repsahdettua.

"Älä puhu ruuasta, mulla on laihdutuskuuri menossa." Selvä, oikean laihdutuskuurin aikanahan ei tietenkään saa syödä mitään. Nälällä laihduttaminen on paitsi tavallista, myös todella terveellistä. Sehän on pelkkää huuhaata, että elimistö ilmoittaisi itsestään, kun jokin on pielessä. Esimerkiksi, kun se tarvisi energiaa.

"Mä lasken näitä pisteitä, niin nyt en voi tuota pinaattikeittoa syödä, koska söin välipalaksi suklaapatukan." Annetaan ruualle ja kalorimäärille pisteet, joita syödään sen verran, että painonkyttääjät saavat itsensä päivittäin aliravittua. Täysin normaalia tämäkin. Ilmeisesti se tosin ei toiminut, koska PV Suomessa lopetti. Tai sitten muotidieetit ovat seksikkäämpiä.

Yllä olevat ovat esimerkkejä todellisesta elämästä. Lähes kaikenlainen ruokavalio ja jopa itsensä kiduttaminen ruuan suhteen on aivan normaalia ja tavallista sekä yhteiskunnan ja kansalaisten hyväksymää. Mutta auta armias, jos satut mainitsemaan, ettet syö viljaa ja perunaa.

Siis mitä, joku ei syö perunaa?? Kannattaisikohan käydä psykologilla. Eihän ilman leipää voi elää! Miten muka voi aterian tehdä ilman perunaa ja pastaa (=viljaa)?? No jos vaikka korvaa ne kasviksilla. Ei voi, se on hirveän epäterveellistä. Ai kasvikset? Viljoissa on kuitua ja hiilihydraatteja ja perunassa C-vitamiinia. Tuommoinen ruokavalio on Saatanasta!

Minkä takia muut luetellut ruokavaliot ovat täysin normaaleja, mutta viljasta ja perunasta luopuminen tarkoittaa nuorena kuolemista kamaliin tauteihin ja Jumalan vihaa? Jos ei ole lääkärin toteamaa allergiaa, on sinun viljoja ja pottuja syötämän. Piste. Miltä muuten peruna oikeasti maistuu? Ei yhtään miltään. Jos mahavaivat helpottavat maidonjuonnin lopettamisella, on hyväksyttyä lopettaa maidonjuonti. Mutta jos mahavaivojen syynä onkin yliherkkyys viljoille, niitä viljoja pitäisi ehdottomasti syödä entiseen tapaan. Missä on logiikka?

Jos joku haluaa syödä pussikeittoja tai olla syömättä, minulle se on herttaisen yhdentekevää. Saatan mielessäni pudistella päätäni, kun joku haluaa laihduttaa nälän avulla. Pyrin kuitenkin olemaan tuomitsematta ääneen, ja varsinkin mutu-tuntumalta ja yleisten uskomusten pohjalta. Voisivatko ne, jotka eivät vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta (karppauksesta) mitään tiedä, olla tuomitsematta ja mahdollisesti jopa ottaa asiasta selvää ennen syvällisempää debattia.

Lukijat lienevät jo selvittäneet, mihin yllämainituista ryhmistä itse kuulun. Ja miksikö en syö perunaa ja viljoja (enkä sokeria), vaikka testit eivät ole allergiaa näyttäneet. Oman hyvän oloni takia. Mahavaivat ovat historiaa (kysykää vaikka puolisolta), turvotus ja ähky ovat historiaa, aterian jälkeinen väsymys on historiaa. Mitä muuten sitten syön perunan ja pastojen tilalla? Varsin huomattavan määrän kasviksia. Ja olo on loistava! Tiedoksi muuten, painoa voi pudottaa tehokkaasti ilman nälkääkin.

Miksi itse kukin ei saisi syödä kuten hyvältä tuntuu? Jos ilman viljoja voin paremmin kuin koskaan, en todellakaan ota niitä takaisin ruokavaliooni! Ruoka herättää varsin fundamentalistisia tunteita muuten suhteellisen täysjärkisissä henkilöissä.

Henkilökohtaisesti en usko, että nälkä tai pussikeitot tai pelkkä kasvis- / liharuokavalio voi tuntua hyvältä. Siitä huolimatta suon jokaiselle sen mahdollisuuden tuomitsematta. Suottehan sen meille hiilihydraattivammaisillekin.

13 kommenttia:

 1. Juu, heti kun hiilihydraattivammaiset lopettavat sen saamarin proferoimisen aiheesta!

  VastaaPoista
 2. Jos tekstini on proferoimista (vai profetoimista), vaihda kanavaa.

  Jos joku valittaa sun ruuasta, valita takasin. Ja tee se mielellään henkilökohtasesti. Mutta älä kaikille, äläkä lehtien palstoilla.

  Syö mitä haluat. Niin minäkin teen. Eikä mua kiinnosta miten syöt, pääasia, että ite tykkäät. Niin minäkin teen.

  VastaaPoista
 3. Mitäköhän tapahtuu jussu, jos muutun pikkuriikkiseksi, piiloudun sun suuhun ja nielaiset mut kokonaisena? :) Menisikö se karppauksesta? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erinomainen kysymys! Ainakin susta sais vaihtelua ruokavalioon. Tietenkin se, että söisinkö, varmasti riippuu myös siitä, miten oot antibiooteilla tai muilla kyllästetty.

   Mutta täytyy myös muistaa, ettei karppaus oo pelkkää lihansyöntiä, niin salaatti ja kasvislisuke kuuluis ehdottomasti Lilliputin seurana syötäviksi.

   Kaupoista saatava liha on aika yksitoikkoista, kun on possua, lehmää, broileria ja pienissä määrin joitain muita (ja kalliita) lihoja. Eli mukavaa olis varmastikin Lilliputtikin syödä.

   Poista
 4. No hauska kuulla :D Olen elänyt luomuruualla ja luomukosmetiikalla, joten lisäiaineiden määrä on vähäinen...

  Mitäs mä sitten tarkalleenottaen koen, jos kuitenkin selviän sun hampaista elossa ja nielaiset mut kokonaisena? :) Otin pienen happipullonkin mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, mites mun nyt käy? :) Olen kunnon karppiateria!

   Poista
  2. Hassua, vastasin kyllä kysymykseen, mutta näköjään hävinny johonkin.

   Eli mahaan asti varmaan pääsisit ja sen jälkeen entsyymit tekis tehtävänsä ja sulattais sut imeytyvään muotoon. Toivottavasti päätyisit hyvinä vitamiineina ja muina vahvistamaan mun elimistöä. Happipullo todenäköisesti kolahtais ja hajoais osuessaan posliiniin.

   Mutta jos mun lautaselle päätyisit syömistarkoituksessa, niin hengissä et selviäis edes hampaista.

   Poista
  3. Hui! Kuulostaa pelottavalta! Mutta entäs, kun päädyn vielä elossa sun vatsaan? Enkai mä nyt heti kuole? =o

   Poista
  4. Toivottavasti sulat. Mutta jos et, niin kuolet tylsyyteen, koska virallisten oppien mukaan mun elimistö ja suonet on tukossa eläinrasvasta, eli et mahtuis minnekään menemään ja tuijottelisit vaan mahalaukun seinämiä lyhyen loppuikäs.

   Poista
 5. Virallinen totuus on kyllä hulvaton!
  Saat vielä lopuksi selventää, että miten tuo sulaminen oikein tapahtuu. Mitä mä tarkkaanottaen koen kun pääsen sun mahalaukkuun? =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt jäät kyllä selitystä vaille. En oo niin tarkasti tutustunu mahan toimintaan, et tietäisin miten sulaminen tapahtuu. Ehkä sillä lailla ku Indiana Jonesin viimeisessä ristiretkessä sille yhdelle, joka joi väärästä kupista.

   Virallista totuutta kannattaa kysyä joltain, joka tietää. Mä ite vaan syön ja sitte se sulaa. Ja semmoset, mitkä ei kunnolla sula (kuten mulla vilja), jätän syömättä

   Poista
 6. "Jos mahavaivat helpottavat maidonjuonnin lopettamisella, on hyväksyttyä lopettaa maidonjuonti. Mutta jos mahavaivojen syynä onkin yliherkkyys viljoille, niitä viljoja pitäisi ehdottomasti syödä entiseen tapaan. Missä on logiikka?"

  Tuossa epäloogisuus piileekin. Jos sanoo välttelevänsä viljoja keliakian vuoksi, kaikki ymmärtävät sen ja ravintoloissa tehdään kaikki mahdollinen, jotta asiakas saisi ruokavalioon sopivaa ruokaa. Mutta jos sanoo välttelevänsä viljoja siksi että karppaa, se on Saatanasta!

  Onneksi asenteet ovat hitaasti muuttumassa.

  -Anaconda

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä media taas osoitti Finriski-tutkimuksesta uutisoinnillaan, että vielä tehtävää on asennemuokkauksessa

   Poista