maanantai 15. elokuuta 2011

Pikaruoka on terveellistä


En ymmärrä, miksi ravintoterapeutit ja julkinen valta luokittelevat pikaruuan roskaruuaksi. Pikaruuan koostumushan on lähes täysin virallisten ravinto-oppien mukainen. Suurin osa energiasta tulee hiilihydraateista, kuten ravitsemussuosituksen mukaan kuuluukin. Monet annokset ovat vähärasvaisia ja se vähä, mitä on käytetty, on kasvirasvaa, eli sitä parasta mahdollista rasvaa.

Hampurilaisannoksesta löytyy myös lihaa (=proteiineja), joten melkein kaikki on kohdallaan. Lihakin on usein täysin kotimaista, mikä vielä korostaa sen hyvyyttä. Perusannos sisältää reilun neljäsosan perunaa, tosin rasvassa uppopaistettua, mutta kasvirasvahan on terveellistä. Majoneesikin lienee vähärasvaista ja ilmeisesti nykytietämyksellä sen pystyy valmistamaan ilman kananmunia (en ole varma), joten vaarallisen kolesterolin osuus pienenee.

Lautasmallista annos toki eroaa toki kasvisten vähyydessä. Ranskalaiset perunat on kuitenkin mahdollista korvata porkkanoilla tai salaatilla. Sämpyläkin on kuin normaalin aterian yhteydessä syötävä leipä. Leipähän on tunnetusti erittäin terveellistä. Jos sämpylä on vielä valmistettu kokojyväviljasta, elintärkeät kuidutkin saadaan samasta annoksessa, jolloin terveellisyys entisestään korostuu.

Entäs pitsa? Pohja kostuu terveellisistä hiilihydraateista, täytteet syntyvät jokaisen oman maun mukaan. Lihaa, kasviksia, mereneläviä ym. Toki rasvan määrä voi nousta ongelmaksi, jos haluaa pelkkää pekonia ja muita rasvaisia lihoja. Myös runsas juuston määrä saattaa rikkoa lautasmallin, joka kuitenkin toteutuu varsin hyvin, jos runsasrasvaisen juuston vaihtaa kevyeen versioon tai tilaa pitsan vain puolella juustolla.

Monet limsat ovat nykyisten terveellisyysoppien mukaan sokerittomia ja vähäkalorisia. Aspartaamin tai sukraloosin vaarallisuudestakaan ei ole pitävää näyttöä. Todellinen terveysintoilija voi jopa tilata juomaksi rasvatonta maitoa tai pillimehua. Hesburgerin Dumle-pehmytjäätelön valmistusaineissa luetellaan tuotteen sisältävän ainoastaan 9 eri E-koodia. Kuitenkin pikaruuassa tai lähinnä niiden valmistusaineissa käytetyt lisäaineet ovat kaikki terveyttä ja hyvinvointia edistäviä.

Vaikkakaan ruoka-annos ei yleensä ole täysin lautasmallin mukainen, ei se paljon siitä poikkeakaan. Miten siis kukaan voi väittää pikaruokaa epäterveelliseksi roskaruuaksi? Ymmärrän, jos tavalliset ihmiset typeryyksissään menevät moista laukomaan, mutta vastaavaa kuulee jatkuvasti myös virallisilta tahoilta. Jossain on ristiriita, sillä tämähän on samaa ruokaa, jota meille suositellaan syötäväksi! Vai voisiko niissä suosituksissa olla vikaa..

3 kommenttia:

 1. :D Ai että oli hauska!! Tän laitan veljelle!!

  VastaaPoista
 2. Tää muuten oli ihan hyvä, ku lukee parin kuukauden tauon jälkeen. :)

  Nyt voi ehkä jo objektiivisempana arvostella. Julkaisuvaiheessa joka juttu on omasta mielestä huippu.

  VastaaPoista
 3. Juuri näin ajattelin teininä! "Mitenniin hampurilaiset ei olis terveellisiä; niissähän on ruokaympyrän kaikki osat edustettuna." Kertoo paljon koulujen ravitsemusopetuksesta 90-luvulla :D

  Terv. AnnaJ

  VastaaPoista