torstai 18. elokuuta 2011

Nanoteknologia parantaa kaikki sairaudet

Helsingin Sanomat kirjoitti 18.8.2011 miten roskaruuastakin voi saada nanoteknologialla terveellistä. Itsekin olen blogissani roskaruoka-aihetta käsitellyt täällä. Tosin oma kirjoitukseni ei liittynyt mitenkään nanoteknologiaan.

Vitamiinit ja hivenaineet ovat tärkeitä, okei? Siitä varmaan ollaan kaikki yhtä mieltä. Mistä noita aineita sitten saa? No ainakin terveellisestä ruuasta. Ja tähän terveelliseen ruokaan ei sitten todellakaan lasketa mitään kevyttuotteita ja eineksiä, jotka ovat elintarvikkeiden irvikuvia. Kunnon ravinnon lisäksi tietyt vitamiinilisät purkista tai pullosta napattuna eivät välttämättä ole huono idea. Sanon näin, vaikka minulla ei kytköksiä luontaistuotemyyjiin olekaan.

Nykyään syömästämme ruuasta suurin osa ihmisistä tuskin saa tarpeeksi vitamiineja. Ratkaisuna tähän valtiovalta on nähnyt vitamiinien lisäämisen tuotteisiin. Ei sekään välttämättä ihan huono idea ole. Kuitenkaan se ei ole mikään lopullinen ratkaisu. Pelkällä ravinneköyhällä mössöllä, olkoonkin miten paljon vain vitamiineilla kyllästetty, ei kansanterveyttä kohenneta. Toisaalta täysiä aivopierujakin vitamiininlisäyksissä on. Kaikkein parhaana esimerkkinä toimikoon rasvaton maito, johon on lisätty D-vitamiinia. Haloo, D-vitamiini on rasvaliukoista! Ei se sen valkoisen veden kanssa elimistöön imeydy.

Entä hyödyttääkö kallis teknoruoka muita kuin elintasosairauksista kärsiviä länsimaalaisia?
Tuota tuota.. Mistä hitosta te luulette niiden elintasosairauksien alunperin tulleen?? Tuskin avaruudesta, pieniltä vihreiltä miehiltä, toivat 200 vuotta sitten kupan ja 50 vuotta sitten sydänsairaudet ja syövät. Ja 10 vuotta sitten Halla-Ahon. Vai oliskohan suurin syy meidän nykyinen jalostettu ravintomme? Ja näinköhän ne elintasosairaudet vähenis vielä lisää jalostetuilla tuotteilla.

Miten paljon valtiovalta voi vaikuttaa ihmisten syömiseen? Viralliset ravintosuositukset ovat mitä ovat ja niiden johdosta suurin osa kansasta pelkää rasvaa. Vaikutusta löytyy siis suositusten kautta. Voisiko eri ruokavalioista keskustella mediassa niin, että kaikkien koulukuntien katsantokannat otetaan huomioon. Nykyisellään ravinnosta mediassa keskustelee lähinnä Fogelholm.

Britanniassa ehdotettiin joitain vuosia sitten statiinien lisäämistä juomaveteen. Aivan käsittämätöntä!! Vaikka moni lääke - esim. penisilliini - on ihmiskunnan kannalta loistava keksintö, en suosittelisi kenenkään syömään niitä turhaan. Tosin en lääkäri olekaan. Tutkimusten mukaan statiineistakin VOI olla hyötyä sydänkohtauksen jo saaneille miehille, eikä kenellekään muulle. Pitäisikö aamupalapöytään kehittää statiinipekoni?

Miltä kuulostaa rypsiöljy, joka estää kolesterolin siirtymisen ruuansulatuselimistöstä verenkiertoon?
Kuulostaa siltä, että syöpäkuolemat lisääntyvät räjähdysmäisesti.

Miten käy, kun ihmiset kuvittelevat uusien nanoterveystuotteiden korvaavan kunnon ravinnon, kuten einekset ovat jo useassa tapauksessa tehneet? Metsään mennään, kuten einesten kanssakin, ja lujaa. Kuten Hesarin jutussa oli todettu, imeytyminen on nanotuotteilla erilaista, samoin kuin annoskoot. Evirako suuressa viisaudessaan määrittelee, montako viipaletta vesitettyä nanoleikettä tai rasvatonta D-vitamiinijuustopommisiivua saat päivässä syödä? Entäs tuotteet yhdessä? Se, että luonnolliset vitamiinit ja kivennäisaineet, antioksidantit ja muut ovatkin terveellisiä, synteettiset versionsa ilmeisesti eivät ole samanlaisia.

Evira on kaikkivoipaisuudessaan määritellyt tietyt rajat myös natriumglutamaatille, aspartaamille ja suosikilleni natriumnitriitille. Suosittelen vilkaisemaan tätä linkkiä natriumnitriitin käyttöohjeista. Tuota suuri osa kansasta syö päivittäin. Vaikka joku väittää, että kyse on pitoisuuksista, olkoon vain, minä en syö tuota edes pieninä pitoisuuksina. Kannattaisiko tietyt lisäaineet kieltää kokonaan? Aivan varmasti!

Myyntihitti saattaisi olla esimerkiksi suklaa, jossa nanokokoisiin suklaapisaroihin olisi lisätty vettä.

Tuommoisia tuotteita on jo kauppojen hyllyt täynnä. Vilkaisehan jääkaapistasi tai kaupan "liha"hyllystä lihavalmisteiden tuoteselosteita. Yleensä listassa vesi on viimeistään toisena. Ja taas voivat elintarvikefirmat myydä vettä kovalla voitolla. Mutta kun se on niiin terveellistä. Kuten se nitriittikin. Pakkohan sen on olla, koska se on sallittua. 

Ennen kuin markkinoille tulee elintarviketehtaiden toimesta lisää pilalle prosessoituja (nano)tuotteita, olisi ravintosuosituksia syytä muuttaa. Nyt haettais hiukan järkeä päähän päättäjille. Tutustukaa niihin ravintotutkimuksiin. Muihinkin kuin Ancel Keysin ja Pekka Puskan tekemiin. Totuus on tuolla ulkona.


Ymmärrän prosessoidun ja jalostetun paskanmakuisen pilleriruuan astronauteilla, koska sukkulassa ei ole paljon mahdollisuuksia kuljettaa kunnon aterioita, saati sitten vetää vessaa. Tavalliselle ihmiselle se nyt ei vain sovi. Toki jokainen syököön niin kuin haluaa, mutta itse en ihan ensimmäisenä nanoruokaa ole ostamassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti