Lasten ylipainoisuus on kolminkertaistunut 20 vuodessa (MTV3-uutiset 26.5.2011). Terveyden ja hyvinvoinnin laitos luonnollisesti kauhistelee asiaa. Lähes jokaisessa lasten lihavuutta käsittelevässä jutussa muistetaan mainita syypäiksi vanhemmat, jotka eivät pidä syömiskuria eivätkä käske lapsia tietokoneen ruudun äärestä ulos. Vanhemmat voivat olla toki osasyyllisiä, mutta suurin syyllinen löytyy muualta. En väitä, etteikö liikunnan ja ulkoleikkien väheneminen vaikuttaisi, mutta liikunnan on tutkimuksissa havaittu painoa pudotettaessa vaikuttavan vain 10-20%, joten suurin syy lihomiseen löytyy ravinnosta. Linkkejä tutkimukseen minulla ei ole, mutta korjatkaa, jos olen väärässä.
Tutkin tyttäreni päiväkodin ruokalistaa ja koin järkytyksen. Viikon ruokalistan välipalat ja jälkiruuat (päivät erotettu pilkuilla) olivat seuraavat: Mustikkakiisseli, hedelmäsalaatti, mehukiisseli ja porkkanapiirakka, appelsiinikiisseli, jäätelö sekä keksi ja mehu. Seuraavalla viikolla mentiin näin: Mansikkakiisseli, leipä, karviaiskiisseli, pannukakku ja hillo, jäätelö. Myös muut ruokalistat noudattavat tätä samaa kaavaa. Yhdeksänä päivänä kymmenestä lapsille siis tarjotaan erittäin sokeripitoisia kiisseleitä, pullia ja keksejä. Itse en ole kiisseleitä (en toki muitakaan jälkiruokia, mutta nimet kertovat) maistanut, mutta päiväkodin henkilökunnan mukaan ne ovat hyvin makeita.
Tämä ei ole mikään poikkeuksellinen kahden viikon jakso. Poikkeuksellista siinä on ehkä se, että yhtenä päivänä ei ole tarjolla makeaa. Esitin huoleni ateriat toimittavaan yritykseen, josta kerrottiin ruokalistojen ravitsemuksellisen tason vertailupohjana olevan Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuositukset ja Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeet.
Kukapa ei olisi lapsissa huomannut makean syömisen jälkeen ylivilkkautta, jota seuraa väsähtäminen kiukutteluineen verensokerin laskiessa nopeasti. Lisäksi lapset tottuvat syömään makeaa päivittäin ja kuvittelevat sen olevan täysin tavallista. Aivan turha on enää ihmetellä väestön lihomista, jos yhteiskunta omilla suosituksillaan siihen kannustaa!
Miten on mahdollista, että Sosiaali- ja terveysministeriö sekä sen alainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos voivat ylläpitää tällaisia ravitsemussuosituksia?? Käsittääkseni päiväkotien ravinto muuten kaupungissamme on ihan kelpo ruokaa, enkä toki epäile, etteivätkö makeat välipalat hyviä olisi. Itse en syö, enkä halua lapsenikaan syövän sellaisia joka päivä. En myöskään halua kaikkea makeaa kieltää. Tosin hyvä puoli tässä on se, että tulevat aikuiset oppivat jo pieninä makeanhimoisiksi, jotta elintarvike- ja lääketeollisuus pysyvät jaloillaan.
Vanhemmat, minä toivon, etteivät lapsenne syö kotona päivittäin karkkeja ja pullia ja toivon myös, ettei heidän tarvitsisi niitä päiväkodissakaan syödä. Englannissa julkkiskokki Jamie Oliver sai omalla toiminnallaan parannettua kouluruuan laatua. Vaikka kellään meillä ei samaa vaikutusvaltaa olisikaan, yhdessä pystymme vaikuttamaan, mitä lapsemme päiväkodeissa syövät. Lihavuutta ja sairauksia voi torjua maalaisjärjellä. Järjellä, jota ministeriöllä ja monella muulla laitoksella ei tunnu tässä(kään) asiassa olevan.
PS. Julkaisin tämän (samoin kuin muutaman tulevankin) jutun aiemmin Uuden Suomen Puheenvuoro -palvelussa, mutta koko US tuntuu olevan keskittynyt politiikkaan, joten siirsin tämän tänne.
Täyttä asiaa! Itsekin nyt 1.5 vuotta päiväkodissa töissä olleena välillä kauhistelen niitä makeita jälkkäreitä ja välipaloja.. Kyllä mä ymmärrän jos silloin tällöin makeaa olisi mutta kun se on pari kolme kertaa viikkoon.. Edellisessä paikassa oli enemmänkin. Nykyisessä ei onneksi niin paljon. Mutta onhan sitä täälläkin.. Kummallisia suosituksia..
VastaaPoistaKiitti!
VastaaPoistaMun mielestä pitäs olla vanhempien homma syöttää pullat ja jätskit lapsilleen, ei päiväkodin. Kerta viikkoon noita pitäs olla maksimi. Ja sitte ihmetellään, minkä takia lapset kiukuttelee kotiinlähtiessä. En väitä, että verensokeri ois ainoa syy, mutta varmasti vaikuttaa.
Tuli aika positiivinen yllätys tossa ku piti saada skidi päivähoitoon. Löytyi vain 1 paikka vapaana, pieni perhepäivähoitola vähän kaukana kotoa. Tiedusteltiin ruokapolitiikkaa, niin hoitajalle kävi yllättäen, että viedään pojalle omat eväät päivittäin mukaan ja se syö sitten niitä.
VastaaPoista