maanantai 15. elokuuta 2011

Veripalvelun valmisruokapakko


Kävin verenluovutuksessa. Tai oikeastaan käyn muutaman kerran vuodessa. Joitain vuosia sitten Veripalvelun toimistolle oli oikein mukava mennä. Ilmapiirihän nyt ei ole varsinaisesti muuttunut, tädit (setiä en ole koskaan nähnyt) ovat edelleen reippaita ja mukavia. Aikaisemmin luovutuksen yhteydessä sai voidella itse hapankorpun, laittaa juustoa ja suolakurkkua päälle ja nauttia hyvästä välipalasta. Olikohan tarjolla jopa metwurstia? En muista varmaksi.

Toisin on nykyään. Ainoat syötävät karkkien lisäksi ovat teolliset kolmioleivät ja ruisleivät, jotka eivät todellakaan houkuttele syömään. Laitoin Veripalvelulle asiasta palautetta ja vastauksena sain, että elintarvikelainsäädäntö pakottaa tarjoamaan eineksiä, koska aseman sairaanhoitajilla ei ole hygieniakoulutusta. Laitoin viime viikolla uutta kyselyä. Palaan tähän myöhemmin.

Käsi ylös, kuka ihan oikeasti haluaa mieluummin syödä kyseisiä einespaskoja muka sen varjolla, että ne ovat hygieenisiä. Itse otan mieluummin riskin sairastua mahatautiin oikean ruuan kautta kuin voida takuulla huonosti syöden lisäainemössöä. Okei, tiedän että maailmassa hygienian avulla on vähennetty viime vuosisatoina tarttuvia tauteja erittäin paljon, mutta rajansa kaikella.

Sitä paitsi, moniko on jonkun taudin saanut verenluovutuksesta syömästään ruuasta? Siis kunnon ruuasta. Nykyisiä eväitä syödessä on varmaa, että maha toimii huonosti. Verenluovutuksesta lähtiessäni ajan ennemmin kolarin verensokerin laskun takia kuin pilaan päiväni (ja tulevaisuuteni) valmisruualla. Ihme muuten, että lisäainepitoinen veri edes kelpaa luovutukseen. Vai senkö takia kolmioleivät kehoitetaankin syömään luovutuksen jälkeen eikä ennen.

Toisaalta verta ei varmaankaan tarvi enää säilyttää niin huolellisesti, koska siinä ovat säilöntäaineet ja kaikki bakteerintappajat jo valmiina väreistä puhumattakaan. Ennen verenluovutuksesta jäi hyvä mieli jo hyvän välipalan takia. Käsittämätöntä nykymeininki on siinäkin suhteessa, että terveydenhoitoon läheisesti liittyvä laitos SPR rohkaisee verenluovuttajia tällaiseen ruokavalioon. Tosin lainsäädännön puitteissa ilmeisesti SPR:llä ei ole vaihtoehtoja. Vituttaa moinen.

5 kommenttia:

 1. Kyllä "oikea ruoka" olisi mielestäni parempi vaihtoehto kyseisille kolmioleiville, mutta jos käyt 3 kertaa vuodessa syömässä yhden leivän niin tuskin siihen kuolet.
  ps. hygienia voi olla virallinen syy, mutta olettaisin pitkään säilyvien valmisruokien olevan edullisempia kuin tuoreet raaka-aineet joka päivä tarjolla...

  VastaaPoista
 2. Totta on, etten varmaan kuole. Mutta oon niin ikävä, etten viiti syyä sitä yhtäkään. Hygieniaselitystä tarjottiin kyllä, laitoin vielä postia Veripalvelulle, mut eivätpä oo vastannu. Kiireitä pitelee, ei siitä oo vielä kolmea kuukauttakaan

  VastaaPoista
 3. Hah, SPR:n kolmioleivistä tulee aina mieleen viime kevät, kun sairastuin varsin riemastuttavaan ruokamyrkytykseen verenluovutuksen jälkeen. Kolmioleipiä syötyäni. Ei ole jostain syystä tehnyt leipää sen jälkeen mieli.

  VastaaPoista
 4. Ne on kyllä semmosia leipiä, ettei tee mieli, vaikkei ruokamyrkytystäkään oo ollu. Joskus siellä oli myös muoviin pakattuja Reissumiehen näkösiä ruisleipiä ja riemastuin semmoisesta ja hyi olkoon, miltä sekin maistui.

  Laitoin muuten eilen Veripalvelulle palautetta, miksei mun elokuun alun palautteeseen oo vastattu. Tuli bumerangina takasin, ettei semmoista sähköpostiosoitetta oo ees olemassa, mitä nettisivuilla lukee..

  VastaaPoista
 5. Hyviä uutisia!

  Kävin tänään verenluovutuksessa Sanomatalolla, ja sinne oli tullut pähkinöitä. Sellaisia parinkymmenen gramman pikkupurkkeja. Lähinnä suolapähkinöitä, mutta mukana oli jokunen cashew- ja hasselpähkinäkin. Tosi mukava yllätys.

  VastaaPoista