maanantai 19. joulukuuta 2011

"Aidot" jouluherkut

Joulu on syömisen juhlaa. Monet herkuttelevat hyvällä ruualla ja toisia vituttaa samojen mössöjen syöminen vuodesta toiseen. Perinteisesti joulun aikaan on pantu parasta pöytään. Joulupöydässä on tarjolla lukemattomia eri ruokia. On lanttu-, porkkana- ja perunalaatikkoa, rosollia ja tietenkin kinkkua, riisipuuroa ja kalaa. Napostelemista varten pöydät ovat täynnä pipareita, torttuja ja konvehteja. Ja paljon muuta. 

Laatikoiden tekeminen on helppoa, mutta moniko ne oikeasti tekee nykyään itse? Entä rosollin, jota saa kätevästi pienissä purkeissa eineshyllyltä? Torttu- ja piparitaikinan kiireinen tai laiska nappaa pakastealtaasta, siitä kinkun vierestä. Hyvää ruokaa arvostava tekee jouluherkkunsa itse, asiat eri lailla priorisoiva ostaa ne valmiina. Mutta miten hyvää kaupasta saatava valmis jouluruoka onkaan? 

Valmis lanttulaatikko sisältää lantun lisäksi muun muassa muunneltua tärkkelystä, rasvatonta maitojauhetta ja kovetettuja kasvirasvoja sekä aromeita. Toisen valmistajan räätikkälooran ainesosaluettelo on lyhyempi. Tarkkasilmäinen kuitenkin huomaa listassa ruokakerman, joka voi sisältää kerman lisäksi maitoa, muunnettua tärkkelystä E1401, karboksimetyyliselluloosaa E466, selluloosajauhetta E460 ja pektiiniä E440. Toisissa ruokakermoissa on myös natriumsitraattia E331 ja guarkumia E412 ja alumiinioktenyylisukkinaattitärkkelystä (jessus, mikä sana!) E1452.

Perunalaatikossa on perunan lisäksi samat extra-aineet kuin lanttulaatikosa, sekä myös perunahiutaleita. Ja arvaatte varmaan, että vettä on enemmän kuin perunaa. Toinen pottuloora laittaa vielä paremmaksi. Ainesosaluettelosta löytyy 19 ainetta. Edellisten lisäksi tuote sisältää lisättyjä rasvahappojen mono- ja diglysereitä E471, auringonkukkalesitiiniä E322, hiivauutetta, maltodekstriiniä, aromeita (joita voi olla miten paljon vain) ja väriä E160a (beta-karoteeni). 

Porkkanalaatikon joukosta löytyy jälleen kovetettua kasviöljyä ja aromia. Kilpailijalla vielä soijaproteiinivalmistetta ja sitruunahappoa E330. Molemmissa porkkana on onneksi luettelon ensimmäisenä, tosin toisen tuotteen porkkanapitoisuus on vaivaiset 57%.

Rosolli sisältää valmistusaineidensa lisäksi paria säilöntäainetta, eli natriumbentsoaattia E211 ja kaliumsorbaattia E202. Kilpailijalta löytyy samat ja lisäksi happamuudensäätöaineena on käytetty maitohappoa E270.

Valmis torttutaikina sisältää kovetettua kasvirasvaa (kahteen kertaan), tuttua emulgointiainetta E471, maitohappoa E270, aromia, värinä jälleen beta-karoteenia sekä happamuudensäätöön L-viinihappoa E334. Piparitaikinasta löytyy tutusti kovetettua kasvirasvaa, happamuudensäätöön sitruunahappoa E330, emulgointiaineena E471 ja nostatusaineina natriumdifosfaatteja E450 ja natriumkarbonaatteja E500 (sooda, jota toki kotitekoiseenkin taikinaan laitetaan). Lisäksi taikinaan on lisätty A- ja D-vitamiinia. Terveysvaikutteisia pipareita. Nerokasta! Lidlissä myytiin valmista piparkakkutaloa, jonka valmistukseen laskujeni mukaan oli käytetty 47 ainesosaa. 

Konvehdit ovat hyviä, tosin eivät enää niin hyviä, kun tietää mitä ne sisältävät. Ite oon tykänny Pandan juhlapöydän konvehdeista. Tuoteselosteessa on lähes 30 ainesosaa ja samanpituinen lista löytyy muistakin konvehdeista. Konvehtejakin voi tehdä itse, jolloin tuoteseloste jää huomattavasti lyhyemmäksi. Makukin on hyvä.

Kuulostaa muuten uskomattomalta, mutta riisipuuroakin saa valmiina kaupasta. Tosin en keksi yhtään syytä, miksi joku ostaisi sitä valmiiksi keitettynä eineksenä itse tekemisen sijaan.

Bongasin kaupassa jouluomenia, jotka loistivat kuin kiiltonahkakengät. Tiedättehän, miksi kengät lankataan mahdollisimman kiiltäviksi? Kengän kärjen voi ujuttaa hameen alle ja peilailla. Mutta siis omenat olivat todella näyttävän näköisiä. Niin näyttävän, että ei tehnyt yhtään mieli ostaa niitä. En tiedä, millä niiden kuoret oli lankattu, mutta en usko omenan voivan olla niin kiiltävä luonnostaan. Ostin kotimaisia ja hyviä olivat.

Entäs joulupöydän kunkku, eli kinkkuNitriititöntä kinkkua halajaville harmaasuolattu on tuoresuolattua parempi vaihtoehto. Punasuolattu kinkku on suolattu nitriitittömällä suolalla. Nitriititöntä kinkkua löytyy hyvin, mutta suurin osa kinkuista terästetään fosfaateilla, esim. E450 ja E451. EU on juuri kieltänyt fosfaattien käytön pesuaineissa, mutta lihaan niitä voidaan kuitenkin laittaa. Pesuaineiden ja lannoitteiden fosfaatit rehevöittävät vesistöjä. En tiedä kinkun fosfaattien vaikutusta karvankasvuun.

Fosfaatit sitovat vettä erittäin hyvin, joten kinkkuvalmistajan on niiden avulla mahdollista pumpata lihaan vettä Näsijärven verran. Kinkkujen katteet saadaan näin huomattavasti suuremmiksi. En tiedä, miten paljon vettä kinkkuun saadaan näin upotettua, mutta ilmeisesti on mahdollista terästää sitä jopa kymmenillä prosenteilla. 

Tuoteselosteessa voi lukea liha, vesi, suola, E451 (stabilointiaine), tässä järjestyksessä. Ainesosat on ilmoitettava pitoisuusjärjestyksessä suurimmasta pienimpään, mutta veden määrä ainoastaan, jos sitä on yli 5% painosta, mutta todellista määrää ei silloinkaan tarvi ilmoittaa. Näin ollen yllä oleva kinkku voisi periaatteessa sisältää lihaa 50% ja vettä 49%. Lisätyn veden määrää ei kuitenkaan voi mitenkään tietää. Kaupan pakastealtaaseen kurkkiessani erään kinkun lihapitoisuus oli 78%. Lisäksi ainesosaluettelossa harvinaisen rehellisesti kerrottiin vettä olevan 20%. Luomukinkuissa ei fosfaatteja saa käyttää, joten niiden vesipitoisuudet ovat huomattavasti pienempiä. Kotini lähellä luomukinkku tosin maksoi 18€ kilolta.

Itse vältän turhia lisäaineita ja ehdottomasti kovetettuja kasvirasvoja. En väitä, että kaikki lisäaineet ovat haitaksi, mutta toisaalta koen ylimääräisten aineiden lisäämisen ruokiin turhaksi. Näkemykseni on, että jos tuotteeseen pitää ylimääräisiä aineita laittaa, silloin alkuperäiset valmistusaineet ovat huonolaatuisia. Jos haluatte syödä (jouluna) hyvin, tehkää mahdollisimman paljon itse.

Herkullista joulunodotusta!

11 kommenttia:

  1. "Toisissa ruokakermoissa on myös natriumsitraattia E331 ja guarkumia E412 ja alumiinioktenyylisukkinaattitärkkelystä (jessus, mikä sana!) E1452."
    Kun ruoan ainesluettelo on vaikeampiselkoimen kuin lukion kemian tunti on jokin pielessa!

    VastaaPoista
  2. Näin on! Parhaita tuotteita on ne, joissa ei tuoteselostetta oo ollenkaan, kuten kerma, liha, kasvis, maito jne.

    VastaaPoista
  3. Minä en voi käsittää miksei niitä joulupöydän pöperöitä voi tehdä itse?! Ei se niin paljon vaivaa. Kinkku on parasta hakia tilalta suoraan, ei muuten sisällä mitään ihme aineita - poro on kuitenki parasta. Rosolli, voi kauhia ku on vaativaa hommaa (sotkeehan siinä kätensä), mutta voi ei, riisipuurohan se vasta vaativa onkin!!!! Kuka moisesta selviytyy? Kermakastike kinkulle, valmistako? No ei vi*ussa. Jos minä tahon fosfaatteja naamani popsia niin jo mulla kaapista vanhaa Arielia ja fairyä löytyy. Mitä pipareihin ja torttuihin tulee...eiköhän ilmanki pärjäis. Sulkaan voi syödä suoraan Fätserin levystä.

    Miksi sitä joulu pittää ees juhlia? Läskistyä voi muulloinkin.

    VastaaPoista
  4. Jouluhan on kaupallisuuden juhlaa. Sen takia sitä juhlitaan :)

    Oikeessa oot ite tekemisessä, ruuanlaitto on sitäpaitsi kivaa!

    VastaaPoista
  5. Meillä jouluun kuuluu nimenomaan itse tehty. Se tekee siitä ruuasta sen "parasta pöytään"

    Jos vähän suunnittelee, niin ei se niin vaikeaa ole :)

    VastaaPoista
  6. Meillä kuuluu arkeenkin itse tehty ja se on parasta. Jotkut ei halua syödä hyvin ja ostoslista on sen mukainen

    VastaaPoista
  7. Tuo Jussu on niin tärkeä juttu! Koska arkeahan sitä pääosin eletään!!
    Että melkeen tärkeintä olisi arkiruuan olevan kotiruokaa.

    VastaaPoista
  8. suklaanystäville suosittelen wienernougattia, sisälmysluettelo tiivistyy viiteen aineeseen.

    VastaaPoista
  9. "Ei oo paljon väliä mitä syö joulun ja uudenvuoden välissä verrattuna siihen, mitä uudenvuoden ja joulun.."

    Wienernougat on hyvää. Tein (=puoliso teki) konvehteja ite viime viikolla ja tosi hyviä tuli.

    VastaaPoista
  10. Parahin Jussu,

    Jos tarkoitat tuoteselosteella sitä listaa aineksista, jotka tuote sisältää, niin kyllä maito- ja kermapurkeista sellaiset löytyvät... Kiitos.

    t. Saana

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeassa olet, kuten minäkin. Maitoja ja kermoja on monenlaisilla tuoteselosteilla.

      Jääkaapissani olevassa kermapurkissa lukee valmistusaineiden kohdalla kerma. Käyttämässäni raakamaidossa lukee käsittelemätön lehmänmaito.

      Jos tuoteseloste koostuu yhdestä aineesta, onko se silloin tuoteseloste? Itse en sitä laske, mutta joku voi laskea. Lienee mielipidekysymys eikä näin ollen väittelyn arvoinen

      Poista